Menu
Forrige artikel

Nicolaosmønter

Kategori: Temaer
Visninger: 9078

Nicolaosmønter og flidspæmier

Julemanden kommer med gaver til jul. Det véd alle, men tidligere kunne artige, katolske middelalderbørn måske også vente at få noget godt på Sankt Nikolajs - Nicolaos - helgendag

D. 28/12 er de uskyldige børns fest i den katolske kirke. Festen var til minde om de børn, der blev slået ihjel ved barnemordet i Bethlehem. På denne dag fik børnene lov til at vælge en børnebisp og til selv at forestå messen. 

Med tiden blev denne fest meget omfattende, og i 1200-tallet blev den flyttet til børnehelgenen Nicolaos dag d. 6/12. Børnene som var med, fik en "Nicoloaosmønt" til minde om begivenheden. Det var en slags medajle, hvor Nicolaos var på den ene side, og årets børnebisp på den anden.

Efterhånden blev medaljerne til "rigtige penge", godter, mv. Først blev de uddelt som en slags flidspræmier i klosterskolerne, og siden som en påskønnelse til ALLE artige børn. De knapt-så-artige kunne risikere at få et ris i stedet for godter. I 1500-tallet har tyske børn der satte et lille skib kunnet vente at finde en lille ting om morgenen.

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Den Gamle Jul og Julemanden
Julemanden og Coca Cola
Sankt Nikolaj