Menu
Forrige artikel

Julemanden og Coca Cola

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 20325

Julemanden og Coca Cola

"The Coca Cola Santa" er et begreb i amerikansk jul. Tyksakken i rødt kom til verden i 1931 - men har rødder som går længere tilbage i julens historie

Der findes både tykke og rødklædte Santa-fremstillinger før reklametegneren Haddon Sundblom i 1931 tegner figuren til den kampagne, hvor "The Coca-Cola Santa" optræder for første gang. Modellen skulle dels have været Sundblom selv og dels en pensioneret sælger og nabo ved navn Lou Prentice.

Sundblom, der døde i 1976, og i øvrigt også tegnede "The Sprite Boy", lavede en ny Santa til jul i over 30 år. På denne måde fik den en særlig betydning i USA. I 40´erne og 50´erne blev der fremstillet forskellige former for merchandise, over drikkeglas og sparebøsser til en "dukke" fra Mattel (firmaet, som også producerer Barbie). 

Selvom Coca-Colas kampagne har konsolideret og udbredt julemanden som en tyksak i postkasserødt og hvidt, kan man næppe sige, at de har "opfundet" figuren. Sundblom byggede på tidligere tradition - måske frem for alt "arven" efter Thomas Nast. Disneyfilmen "Santas Workshop", hvor der også optræder en særdeles tyk og glad julemand (1932) har sandsynligvis også spillet en rolle.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Nicolaosmønter
Sankt Nikolaj
Sankt Nikolaj