Menu
Forrige artikel

ROMUs nye årsskrift

Kategori: Bøger
Visninger: 4858

Læs blandt andet historien om en magisk blyamulet, om oldtidens menneskeofringer og om viljestyrke og velgørenhed bag Roskilde Festivalen. Årsskriftet kan købes på RAGNAROCK, Roskilde Museum og i ROMUs øvrige museumsbutikker.

Årsskriftet er i år nytænkt både indholds- og designmæssigt, og museets grafiker Trine Sejthen har arbejdet med at skabe et indbydende udtryk, der visuelt peger fremad, og som er inspireret af den form for 'lækkerhed' man møder i magasinernes verden.

Indholdsmæssigt har årsskriftets redaktør Laura Maria Schütze introduceret en tematisk opdeling, og forsiden fungerer som vindue til temaet KURATOR: 2017 stod i den grad i udstillingernes tegn i ROMU, og da genstande er museets hjerteblod, går museets inspektører i dybden med de genstande fra udstillingerne, som har gjort særligt indtryk på dem. 

Blandt andet fortæller museets inspektør Jesper Langkilde om de magiske runer, der er ristet i en blyamulet fra Roskilde, og museumsinspektør Ole Kastholm fortæller om hedenskab og kristendom og om menneskeofret, der gemte sig i Rappendam mose. Tidligere formand for Roskildefonden, der står bag Roskilde Festival tager os med tilbage i tiden til festivalen spæde start og de velgørende projekter og idéer fonden også genererede.

Frivillighed og arkæologi

Temaet FRIVILLIGHED samler tre artikler om emner, hvor frivillighed på meget forskellige måder har spillet ind: Det er frivillige detektorfolk, der finder spektakulære ting, som netop Karlebyskatten i den sjællandske muld. Et udslag på metaldetektoren afslørede et fantastisk fund en sensommerdag i 2015. Finderen havde stukket sig på en stor nål, da han forsigtigt skrabede i mulden på en grund i Hornsherred. Lille Karlebyskatten med den 25 cm store dragtnål var dukket op og kom siden på Kulturstyrelsens top 10 over de mest interessante fund i 2015. 

Det er frivillighed, som er en kæmpe drivkraft for store projekter som Nationalpark Skjoldungernes Land. Og for foreninger som Roskildefonden, der har avlet Roskilde Festivalen og gjort den til Nordens største festival.

Årsskriftets sidste tema ARKÆOLOGI giver et blik ind i nogle af de mange arkæologiske udgravninger, som museet årligt foretager. Her kan man læse om Roskildes middelalderby, om begravelser og beboelse i Højby i Lejre kommune og om en jernalderboplads i Vindinge. 

Blandt andet fortæller museumsinspektør Palle Østergaard Sørensen om de gådefulde håndtegnssten fra Hornsherred og om Ulfbertsværdet og dets mange kopier. Mens museumsinspektør Naomi Hainau Pinholt fortæller om de særlige stangvanter, der ofte indeholdt menneskehår, og om Roskilde Fjordens tusindårige hønsefoder. Det kan man læse om under temaet KURATOR.

Historie-online.dk, den 7. maj 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Holger Drachmann
Albert
Børn, kulturarv og museer - ny antologi