Menu
Forrige artikel

Glücksborgske

Kategori: Bryllup
Visninger: 15718

 

Det Danske Kongehus kan føres tilbage til Gorm den Gamle fra 900 tallet. De to store slægter i det danske Kongehus er den oldenborgske og den glücksborgske

Den første oldenborgske konge, Christian 1., kom til tronen i 1448 og den sidste konge i den oldenborgske blev Kong Frederik 7., da han ikke havde en direkte arving. I 1863 kom den glücksborgske slægt til tronen, og det er fortsat efterkommere fra denne slægt, der udgør kongefamilien i dag.
 
Kong Frederik 8. og Dronning Lovisa
Den første glücksborgske kronprins var Kong Christian 9. og Dronning Louises ældste søn, Kronprins Christian Frederik Vilhelm Carl, der i Stockholms Slotskirke blev gift med Prinsesse Lovisa Josephina Eugenia af Sverige og Norge, den 28. juli 1869. Prinsessen var det eneste barn af Kong Karl 15. og Dronning Anna Lovisa, Prinsesse af Nederlandene. Parret blev forlovet den 15. juli året før på Bäckaskog i Skåne. I 1906 døde Kong Christian 9., og Kronprinsen besteg tronen som Frederik 8.
 
Kong Christian 10. og Dronning Alexandrine
Brylluppet mellem Kong Frederik 8. og Dronning Lovisas ældste søn, Prins Christian Carl Frederik Albert Alexander Vilhelm, og Prinsesse Alexandrine Auguste, Hertuginde af Mecklenburg-Schwerin, fandt sted den 26. april 1898 i Cannes, Sydfrankrig. Brylluppet var hverken et kronprins- eller et tronfølgerbryllup, da Prins Christian ved denne begivenhed endnu ikke var kronprins. Det blev Prinsen først ved sin bedstefar, Kong Christian 9. s død i 1906. Ved faderens død i 1912 overtog han tronen som Kong Christian 10.
 
Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid
Anden gang en glücksborgsk kronprins stod brudgom, var den 24. maj 1935, da Kronprins Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg i Stockholms Storkyrka ægtede Prinsesse Ingrid Victoria Sofia Louise Margaretha af Sverige. Prinsessen var datter af den svenske Kronprins Gustav Adolf og den engelske Prinsesse Margaret af Connaught. Forlovelsen blev deklareret i marts i Stockholm få måneder tidligere. Efter Kong Christian 10.s død i 1947 fulgte Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid efter som landets regentpar.
 
Dronning Margrethe og Prins Henrik
Kong Frederik 9. og Dronning Ingrids ældste datter, Tronfølgeren, Prinsesse Margrethe Alexandrine Thorhildur Ingrid, fulgte som den tredje i rækken og blev den 5. oktober 1966 forlovet med franskmanden Henri-Marie-Jean-André Greve de Laborde de Monpezat. Brylluppet stod i Holmens Kirke den 10. juni 1967. Tronfølgeren overtog tronen fra sin far, Frederik 9., ved dennes død den 14. januar 1972.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Christian 7. & Caroline Mathilde
Ceremoniel
I kirkebøgerne