Menu
Forrige artikel

Græskar, roer og (u)hygge fortællinger

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2991

Vær med til en familievenlig hyggelig allehelgenseftermiddag på Greve Museum søndag den 29. oktober, hvor vi skal fejre Allehelgen og Halloween med lygter af roer eller græskar og spændende fortællinger fra gamle dage.

Kl.12.00 – 12.45: (U)hyggelige fortællinger i stuehuset

Når mørket sænkede sig over landsbyens gårde i gamle dage, blev der ofte fortalt historier. Ifølge folketroen er allehelgensaften den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løse for at vanære og håne de helgener, der festligholdes på Allehelgensdag. Kom og tag plads i den gamle stue og hør hvorfor man var bange for ondskab og ånder i gamle dage.

Kl. 13.00 – 15.30: Maske og lygteværksted
I dag kender mange børn bedst Allehelgen som Halloween, hvor børn og voksne klæder sig ud som spøgelser, hekse eller andre uhyggelige væsener. I vinduerne eller foran hoveddøren pynter vi med udskårne græskarhoveder med levende lys i. Oprindeligt er græskarlygten Jack O-Lantern opkaldt efter et irsk sagn om ”Stingy Jack”, som efter sin død ikke kunne komme i Himmelen eller i Helvede, fordi han havde narret Fanden. Ifølge myten går han stadig rundt med et stykke gloende kul i en udskåret roe og leder efter et sidste hvilested. I Danmark brugte man tidligere roer eller kålrabi til at lave uhyggelige lygtemænd, som kunne bruges til at skræmme naboer, venner og uvenner med, men også til at tænde lys i den mørke tid.
 

På Greve Museum kan børn og voksne lave deres egen lygtemand eller og selvfølgelig også få den med hjem. Vi har både roer og græskar at skære lygter af.

Arrangementet foregår på Greve Museum, Bækgårdsvej 9 2670 Greve. Tlf. 43 40 40 36, søndag den 29. oktober kl. 12.00 – 15.30. Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig – bare mød op. Det er gratis at gå med på tur i stuehuset, mens der vil være materialepriser på græskar og roer i værkstedet.

Historie-online.dk, den 25. oktober 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Esbjergs bygningsarv
Kvæstede vikingebrødre mødes igen
Herregårdsseminar