Menu
Forrige artikel

Magt og guld - Vikinger i øst

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3458

 

Vikingernes østlige forbindelser, og den enorme guldskat fra Vindelev, spiller hovedrollerne i udstillingen 'Magt og guld - Vikinger i øst', der åbner i Vejle til februar. 

Skandinaviske våben fundet i Polen. Sammen med Vindelevskatten viser 'Magt og guld - Vikinger i øst' en lang række fantastiske fund fra Ostrow Lednicki og Truso i Polen. Foto: Museum of the first Piast.

Harald Blåtand "...vandt sig hele Danmark og Norge, og gjorde Danerne kristne". Det eftermæle sikrede Harald sig, ved at mejsle det i den store Jellingsten.

Mange vil også vide, at han lod en række af Danmarkshistoriens mest imponerende bygningsværker opføre: Ravningbroen, palisaden omkring Jelling og ringborge landet over.

Færre ved måske, at Haralds magt i høj grad var baseret på tætte alliancer med herskerne i det nuværende Polen, og Jellingdynastiet stod på skuldrene af en række tidlige konger, som vi kun kender fra sagn, sparsomme kilder og arkæologiske fund.

Det er netop denne samlede fortælling om Harald Blåtands magt, der fortælles i den kommende store udstilling i Vejle.

Vikingernes østlige forbindelser

"Historierne om vikingernes plyndringstogter i England er fortalt utallige gange. Vi vil meget mere i dybden og fortælle om de fascinerende kulturmøder og alliancer, der skaber de danske vikingekongers magtbase" siger Charlotta Lindblom, arkæolog og museumsinspektør på Vejlemuseerne, og fortsætter:

"Den kommende udstilling i Vejle viser den allernyeste viden om både optakten til vikingetiden og Harald Blåtands østlige forbindelser. Forbindelser, som ses tydeligt i udstillingens mange fantastiske fund fra både Danmark og Polen."

En mytisk forgængers guld

I starten af de urolige og kaotiske 500-år sad der i Vindelev - kun få kilometer fra det Jelling, der senere blev Harald Blåtands kongesæde - en stormand. Måske var han en af de småkonger, der på den tid delte Jylland mellem sig.

Vi ved, han var rig og må have tilhørt samfundets absolutte top, for han ejede enorme mængder guld.

Det var en urolig tid - præget af store forandringer i samfundet og en serie voldsomme globale naturkatastrofer. Måske som et sidste håb om forsoning med guderne nedgravede han sin skat og ofrede den til de højere magter.

Vindelevskatten, der i sensommeren skabte overskrifter i hele verden, vejer næsten 1 kg og indeholder en imponerende samling af guldfund.

Vejlemuseerne udstiller nu dette pragtfund, med fantasifulde afbildninger og runer, og fortæller guldets fascinerende historie.

De store forandringer i samfundet åbner langsomt op for vikingetiden, hvor guldmængderne svinder ind og handelen med sølv fra øst dominerer.

Kongsgården ved Erritsø

Grundlaget for de mange kulturmøder og rejser i vikingetiden er sejladsen. Og her er det ikke kun skibene der var afgørende. Lige så afgørende er bl.a. sejl og kompas. Udstillingen viser blandt andet et meget sjældent solkompas, brugt til at navigere med i vikingetiden. Kompasset er fundet på handelspladsen Truso i Polen, og er lavet af hvalben.

Kongsgården ved Erritsø ligger højt med udsigt over Lillebælt, på sejlruten ned til Hedeby og videre østpå. Kongsgården er en imponerende befæstet gård. Ikke langt fra gården er fundet en stor sølvskat fra vikingetiden. I de mange vævehytter i tilknytning til gården er der blevet vævet uld til sejl.

I udstillingen kan du træde ind i kongsgården og hallen, hvor de vigtige beslutninger tages.

Erritsø-hallen fortæller historien om de konger, der kom lige inden Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Måske var det netop Erritsø, der var målet for en større angreb fra syd i år 815, som er beskrevet i de franske annaler (årbøger). I udstillingen kan man blandt andet høre om kampen mellem de danske konger Godfredssønnerne og Harald Klak.

Udgravning ved Erritsø. Kongsgården ved Erritsø ligger højt med udsigt over Lillebælt, på sejlruten ned til Hedeby og videre østpå. Foto: VejleMuseerne

Alliancer, inspiration og giftermål

Udstillingen fortæller historien om Jellingkongernes alliancer i det slaviske område, og viser mange flotte fund fra den polske parallel til Jelling, Ostrow Lednicki. Blandt andet skandinaviske våben.

Her finder vi også imponerende bygningsværker, som kan have været inspiration og forbilleder for Harald Blåtands enorme anlægsprojekter hjemme i Danmark. Harald gifter sig endda med Tove, en vendisk fyrstedatter, for at forsegle en af de vigtige alliancer.

Historien om Harald Blåtand ender med hans kamp mod sønnen Svend Tveskæg. En kamp som Harald taber, da han bliver skudt med en pil bagi. Han flygter og dør kort efter. Ikke hjemme i Jelling, men derimod sandsynligvis et ukendt sted i det nuværende Polen.

Guld og vikingekonger på kunstmuseum?

'Magt og guld - Vikinger i øst' vises i Utzon-salen på Vejle Kunstmuseum, der har optimale sikkerheds- og bevaringsmæssige forhold for de mange uvurderlige genstande som udstilles.

Udstillingen er udarbejdet i et samarbejde med Moesgaard Museum og er bygget op omkring den nyeste forskning. Udstillingen kan realiseres ved generøse bevillinger fra Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks fond, Knud Højgaards fond, Augustinusfonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens fond.

Udstillingen åbner torsdag i skolernes vinterferie, d. 17/2 2022, og kan ses indtil d. 23/10 2022.

[Historie-online.dk, den 12. januar 2022]
 
 
 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Heks - ordets magt!
Kongeskibet Dannebrog
Gasolin'-fanbreve på Ragnarock