Menu
Forrige artikel

Nyt medlem af DHF

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1674

 

Kulturhistorie Aabenraa - H.P. Hanssens Gade 33 - 6200 Aabenraa

Kunstmuseet Brundlund Slot- Brundlund Slot 1 - 6200 Aabenraa

Sønderborg Slot - Sønderbro 1 - 6400 Sønderborg

Museerne i Tønder - Wegners Plads 1 - 6270 Tønder

Arkæologi - Dalgade 7 - 6100 Haderslev

ISL - Institut for Sønderjysk Lokalhistorie - Haderslevvej 45 - 6200 Aabenraa

Sekretariatet - Aastrupvej 48 - 6100 Haderslev

m.fl. udstillingssteder se hjemmeside

 

Et museum for hele landsdelen

Museum Sønderjyllands 10 udstillingssteder, museer og kulturmiljøer byder på oplevelser og viden inden for emnerne arkæologi, kunst, historie og naturhistorie.

På Sønderborg Slot får du fortællingen om hertugerne, krigene og Genforeningen i 1920. I Tønder kan du opleve nordeuropæisk kunst i et fascinerende samspil med det fineste kunsthåndværk fra 1600-tallet til vore dage. I Aabenraa møder du den sønderjyske kunst i Sønderjyllands mindste og hyggeligste slot, og i Gram kan du tage familien med på jagt efter 10 millioner år gamle fossiler.

Besøg også vores andre spændende museer og tag del i årets mange aktiviteter. Find det hele her på hjemmesiden.

Sønderborg Slot

Historieenheden omfatter museumsinspektører og samlingsmedarbejdere, som arbejder med nyere tids historie og kulturhistorie. Den omfatter både forskning, formidling, indsamling og registrering.

Fagligt beskæftiger vi os med en lang række emner, men det samlende er Sønderjyllands særlige historie som hertugdømme og grænseland og de kulturelle spor af denne historie og funktionen som bro mellem nord og syd. Blandt de mange emner, vi løbende beskæftiger os med, kan nævnes:

De slesvigske hertuger - National identitet - De slesvigske krige - Verdenskrig - Grænser - Kulturmøder - Sønderjyllands søfart -  Vadehavet - Kniplinger og knipleindustri - Teglværker og anden industri

Arkæologienheden Enheden har ansvaret for al arkæologisk virksomhed i de fire sønderjyske kommuner samt – efter aftale med Museet på Koldinghus - i Kolding Kommune.

Kniplinger i Tønder

Enheden har til huse i Haderslev – på henholdsvis Dalgade 7 og Lindedal 17c.

Enheden udfører i gennemsnit mellem 60 og 120 arkæologiske prøvegravninger og udgravninger om året.

Enheden fører desuden på Slots- og Kulturstyrelsens vegne kontrol med de fredede fortidsminder samt beskyttede sten- og jorddiger i de samme fem kommuner.

Desuden modtager enheden detektorfund fra alle fem kommuner og samarbejder tæt med Nationalmuseet om indsamling og aflevering af genstande til danefæ-vurdering. I denne og i andre sammenhænge samarbejder den arkæologiske enhed med Sønderjyllands Amatørarkæologer.

Kunstenheden i Museum Sønderjylland har ansvar for de to afdelinger: Kunstmuseet i Tønder og Kunstmuseet Brundlund Slot.

Det faglige ansvarsområde dækker nordeuropæisk kunst i det 20. og 21. årh., herunder især med rødder i et af de seks nordiske lande samt kunst, skabt af kunstnere med tilknytning til grænselandet og de tidligere hertugdømmer.

Museum Sønderjylland er nyt medlem af Dansk Historisk Fællesråd og dermed med til at støtte historie-online

[Historie-online.dk, den 13. oktober, 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 36, 2023
Caracallas termer
Hans Christian Kofoed - Historiens Aktører nr. 62