Menu
Forrige artikel

Halloween i USA

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 19564

 

I USA kaldes dagen All-Saints eller All-Hallows Day (Eve) og den folkelige betegnelse "Halloween" er en sammentrækning af All-Hallows-Eve

Både All Souls og Saints Day er afskaffet af den anglikanske kirke, men spiller alligevel en rolle som "uformel helligdag", også blandt protestanter. I katolske områder har kirken spillet en rolle i festlighederne. Fx brugte spanske menigheder i New Mexico omkring år 1900 at tage madvarer med i kirken og lægge dem på alteret. I det fransk-prægede New Orleans blev gravene og pyntet med Chrysantemum. Gadesælgerne kunne fx falbyde skeletter,  små kister mv. formet som slik og legetøj.

Trick-or-treat-skrækken blev virkelighed
I nutidens USA er de to dage blevet en slags karneval - med okkulte og gyseragtige undertoner, hvor både børn og voksne klæder sig ud i uhyggelige kostumer; spøgelser, monstre, vampyrer, hekse og banditter, etc. Udendørs kan man finde uhyggelige dørdekorationer, eller det grinende græskarhovede med indvendigt stearinlys. 
Trick-or-treating er en skik, der er blevet udbredt i USA navnligt siden 1950´erne. Udklædte børn går rundt i nabolaget, og ringer på dørene, når der lukkes op, råber de "trick-or-treat". Evt. har husets beboere særlige slikposer klar, er måske også selv klædt ud og har udsmykket huset. 
I 1970´erne handlede en populær vandrehistorie om, hvordan den normalt harmløse Halloween-skæk blev virkelighed. Man fortalte om onde og udspekulerede mennesker, der havde lagt barberblade ind i Halloween-slikket til børnene. Vandrehistorien havde intet på sig. Historien er beslægtet med andre lignende fortællinger, der handler om mad eller slik, der forurenes på én eller anden måde. En lignende fortælling handlede om bestemte klistermærker, der var forsynede med kokain eller andre stoffer.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Bondens Allehelgen
Græskarlygten
Allehelgen og oldkirken