Menu
Forrige artikel

Vikinge-sommer

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3788

Man kan få sin lyst styret, hvis man interesserer sig for vikinger på en række museer. Her er nogle vikinge-arrangementer til sommerens fornøjelse:
 

Oplev vikingerne helt tæt på i Bork Vikingehavn

De fleste forbinder vikingerne med farlige krigere, der gjorde kysterne usikre i Europa for 1000 år siden. Men det er kun én side af historien. De var også fredelige bønder, dygtige håndværkere og drevne handelsmænd. Besøger I Bork Vikingehavn til sommer kan hele familien opleve vikingerne så tæt på, at I kan dufte røgen i langhuset og mærke hvor tungt et vikingesværd egentlig er...

En levende vikingehavn og landsby
Bork Vikingehavn er et rekonstrueret vikingehavn og landsby med alt hvad dertil hører. Her kan du gå om bord på et rigtigt vikingeskib og gå rundt i husene og se alle de flotte bygningsdetaljer. I juli og august er husene beboet af frivillige familier, der lever som vikingerne gjorde - og de fortæller gerne hvordan de oplever at leve på vikingemaner og viser deres vikingehåndværk frem.

Oplev vikingetiden i børnehøjde
I juli og august er der masser af opleve for små vikinger. Børnene kan bage fladbrød over bål, skyde med bue og pil, lave tinsmykker og andre skiftende aktiviteter. Alle børn mellem 5-8 år kan også deltage i vikingehavnens berømte krigerskole - her lærer de nogle af vikingernes kampteknikker, så de bliver klar til at drage på togt! Nogle aktiviteter er gratis, andre koster et mindre beløb.

Kom bag om vikingetiden på de daglige rundvisninger
Det er spændende at gå rundt på Bork Vikingehavn på egen hånd, men hvis I gerne vil vide mere om vikingetiden er det oplagt at tage med husfruen eller stormanden på de daglige rundvisninger.
Tysk: kl. 11.30 og dansk kl. 13 (og hver onsdag kl. 14 på engelsk). Her kommer I blandt andet forbi den hedenske offerlund, den kristne stavkirke og ikke mindst den nye vandmølle.

Bork Vikingemarked - årets højdepunkt på vikingehavnen!
Hvis I gerne vil have den helt store vikingeoplevelse, så skal I kigge forbi til vikingemarkedet den 12.-13. august. I denne weekend kommer omkring 300 vikinger fra hele Nordeuropa og for alvor puster historien til live. På vikingemarkedet vil der være musik, krigeropvisninger, hesteopvisninger og meget mere som for 1000 år siden.

Udstilling om vikingetiden på Fahl Kro
På Fahl Kro, der ligger lige ved siden af Bork Vikingehavn, vises udstillingen “Fra får til fyrste”, hvor I kan få et indblik i vikingernes dragter og hvordan de lavede deres flotte tekstiler. Prøv også en rejse til Valhal - læg dig i graven med dragt og vikingegenstande. Her kan I også sætte jer i de gamle krostuer og nyde frokost eller kaffe. Billetten fra Bork Vikingehavn giver fri adgang til Fahl Kro.

Dato: Alle dage i juli og august kl. 11­-17 (Levendegørelse alle dage kl. 11-16)
Adresse: Vikingevej 7, 6893 Hemmet
Entre: Voksne 100 kr. Børn og unge under 18 år gratis. Fri adgang med et ugekort/årskort.
Bork Vikingemarked: 12.-13. august. Entre: 125 kr. Børn 6-14 år: 35 kr. Børn 0-5 år: gratis.
www.levendehistorie.dk

 

Nordjyllands Historiske Museum

Var Harald Blåtand, Svend Tveskæg eller Knud Den Store den mægtigste vikingekonge? Det er op til publikum at afgøre, når vi i weekenden 8. og 9. juli holder stort vikingemarked ved Fyrkatborgen. Her er masser af aktiviteter for hele familien. Det er der også ved sommerfesten på Mariager Museum 15. juli, og i Hals og Aalborg er det børnene, der skal boltre sig i historien.

Fyrkat Vikingemarked
Der er masser af publikumsaktiviteter, når vikingerne 8. og 9. juli inviterer til marked på Fyrkat ved Hobro. Både børn og voksne kan dyste, lege med eller heppe, når den mægtigste blandt tre konger skal findes.

 

Vikingeskibsmuseet

Sværd, skjolde og modige krigere
Fra den 3.- 9. juli indbyder Vikingeskibsmuseet til en uge med sjov krigertræning- Der skal grines, trænes og kæmpes på fuld drøn!
Vikingekrigeren fremviser sine imponerende våben til de nysgerrige gæster, og underviser i vikingernes kampteknikker. 
Hver dag i uge 27 fremviser krigeren sine våben og lærer de unge krigere at kæmpe med sværd og skjold, så de kan blive ægte hirdmænd - dvs. kongens krigere. Bagefter kan du afprøve vikingernes kampteknik og udfordre de voksne til dyst. 

3. - 9. juli. Uge 27: Krigertræning 
Gå i krigertræning med sværd og skjold. Havde du mon overlevet i vikingetiden? Gå i krigertræning som hirdsmand, og lær at kæmpe med sværd og skjold. 

10. - 16. juli. Uge 28: Bådebyggerens værksted 
På bådeværftet er museets bådebyggere i fuld sving med at bygge et nyt skib. Lige ved siden af kan du prøve kræfter med den svære kunst at hygge med økse, kløve små stammer og afprøve bådebyggernes mange forskellige stykker værktøj under kyndig vejledning af museets håndværksformidlere.

17. -23. juli. Uge 29: Fyr og flammer 
Vi sætter gang i bålene, så du selv kan brænde tjære af fyrretræ i løbet af en halv time. Tjære beskytter vikingeskibene mod at rådne. Tjære er udvundet af harpiksholdigt fyrretræ. Den udvindes normalt i store miler, der brænder i fire døgn og giver flere tusinde liter tjære. I temaugen 'Fyr og flammer' sætter vi tjæreproduktionen ned i mikroformat, så alle kan følge med i den spændende proces.

24. - 30. juli. Uge 30: Smed med det glødende jern
Vikingeskibsmuseets dygtige smede viser deres specielle teknikker frem for publikum, der kan komme helt tæt på den komplicerede - og mystiske - smedeteknik. 

31. juli - 6. august. Uge 31: Bådebyggerens værksted 
På bådeværftet er museets bådebyggere i fuld sving med at bygge et nyt skib. Lige ved siden af kan du prøve kræfter med den svære kunst at hygge med økse, kløve små stammer og afprøve bådebyggernes mange forskellige stykker værktøj under kyndig vejledning af museets håndværksformidlere.

7. - 13. august. Uge 32: Bådenes brug
Kom om bord i Vikingeskibsmuseets vikingeskibe, mens de ligger i havn. Her kan du deltage i aktiviteter om bord på krigsskibet, handelsskibet og fiskerbåden og lære om, hvordan livet var til søs i vikingetiden.

14. - 20. august. Uge 33: Sejlmagerens værksted
Sejlmageren, væveren og rebslageren arbejder med vedligehold af museets mange sejl. På værkstedet vil der være sejl af uld, bomuld og hør. I løbet af ugen vil der blive barket sejl, syet ligtov på sejlet, slået tov og forberedt hør til vævning af hørsejl.   

21. 27. august. Uge 34: Fortælleuge - På kanten af havet
Fortælleugen byder på stærke oplevelser med dygtige fortællere, som vil tryllebinde børn og voksne med medrivende og eventyrlige fortællinger om livet på havet, berømte søfarere og farefulde sejladser. Fra dengang, hvor menneskers skæbne var underlagt havets vildskab og Gudernes vilje

 

Og endelig Ladby, som vi allerede omtalte i sidste uge:

Ladbykongens Verden

24. juni til 30. december 2017. Udstillingsåbning 23. juni kl. 15

Hvordan så vikingerne ud? Hvem troede de på? Hvordan levede de? Dyk ned i en fortælling om vikingetidens hedenske fyrster – deres daglige liv, bolig, død og religion.

Vikingemuseet Ladby er et museum for Danmarks hidtil eneste kendte vikingeskibsgrav. Her fortælles historien om skibsgraven fra omkring 920, hvor en vikingekonge blev gravlagt i sit prægtige vikingeskib sammen med rige og prægtige gravgaver. Ladbykongen hørte til blandt samfundets absolutte top – ja det var en fyrstelige begravelse.

Med udstillingen ”Ladbykongens verden” tager Vikingemuseet Ladby hul på et nyt kapitel i fortællingen om kongen i graven. Vi har her samlet de mange gode spørgsmål vi bliver mødt med på rundvisninger og i butikken. Spørgsmålene går hovedsageligt på Ladbykongens daglige liv, rammer og levevilkår.

 

Der er tale om et større puslespil, hvor arkæologi, historie, osteologi, sprogforskning, runologi m.m. bidrager til vores forståelse af vikingetidens samfund og dets glemte og forsvundne skikke. Hver en brik tæller, og det er en historie, hvor det sidste kapitel langt fra er fortalt endnu.

www.ostfynsmuseer.dk

Omtale af forskellige museers sommeraktiviteter kan ses her 

 

Historie-online.dk, den 5. juli 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
DHF og historie-online på de sociale medier
På den anden side – hvordan vi husker hvad vi ikke vil vide
1700-tals festival på Gammel Estrup