Menu
Forrige artikel

Bronzealderguld ved Boest

Kategori: Arkiv
Visninger: 2525

Enestående fund fra Bronzealderen: to øksedepoter, et smykkedepot og en processionsvej

Lige før påske 2015 bad lodsejer Esben Arildskov sin bekendte Bent Rasmussen om lige at afsøge området med metaldetektor. Der var nemlig tidligere gjort fund af bronzer ude på markerne, og en ældre beplantning skulle ryddes og en ny plantes. Det krævede da også kun en ganske kort tur ud over marken inden der var gevinst. Et gevaldigt udslag på detektoren viste sig at dække over et helt fantastisk fund af 5 store randlisteøkser. Bent kontaktede museet med det sammen og ugen efter påsken gik museet i gang med at udgrave både øksedepotet og en større flade omkring depotet.

Imens fortsatte undersøgelserne med metaldetektor og resulterede i tre nye økser og en spydspids ca. 75m fra det store depotfund. 
Udgravningerne gav også nye fund: Ved udgravningen kom der en processionsvej frem bestående af fem rækker af parallelgående, lineære stolper. Arkæologerne kunne følge denne vej over en strækning på i 109m før begge ender ”forsvinder” i skovområder. Det er store kraftige stolper og de må oprindelig have været mindst mandshøje markeringer af processionsvejen. Anlægget er enestående for den danske forhistorie, mens parallellerne findes i England ved f.eks. Stonehenge og Avebury.

Det første depotfund indeholdt 5 store økser og to mindre og de var nedlagt ved siden af processionsvejen i en lille grube som var blevet polstret med græs. En 14C-hastedatering kan daterer denne nedlæggelse i årene 1800-1600 BC. – altså ganske nær overgangen mellem bondestenalder og bronzealder. 
Ved en senere udvidelse af udgravningsfeltet fandt museumsinspektør Søren Timm Christensen endnu et depotfund: to armringe og en fingerring af stadig glinsende guld, men også et flintsegl og et flintdolk.

Dateringen er også præcis i denne overgangsperiode mellem sten- og bronzealder. De to armringe vejer 21g hver, mens guldfingerringen vejer 16g, det svarer til 16 gennemsnitlige moderne vielsesringe, så det er en kraftig sag. 
Fundene af økser og smykker samt processionsvejen vækker naturligvis begejstring både hos nationale og internationale arkæologer!

(juni 2015)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Digitalisering af politiefterretninger
Romersk drukmås er nyt Danefæ
Enestående glasring fra 1000-tallet fundet