Menu

Danmark på vej til at få et heksemuseum

Kategori: Arkiv
Visninger: 2542

Bikubenfonden giver million til udvikling af indhold for et nyt heksemuseum i Ribe.

Sydvestjyske Museer vil indrette et heksemuseum i ejendommen Sortebrødregade 5 i Ribe. og donationen fra Bikubenfonden har givet et første skub til at realisere planerne. Fonden har nemlig doneret en million kroner til at udvikle indholdsdelen.

- I Bikubenfonden har vi fokus på, hvordan kulturhistorien kan fortælles, så den gøres relevant for publikum i dag. 
Alt tyder på, at Heksemuseet vil bringe interessante formidlingsgreb i spil og give publikum en forståelse for vores fælles historie med vigtig perspektivering til nutiden, siger chef for Kunst og Kultur i Bikubenfonden, Mette Marcus.

Ifølge museumsdirektør Flemming Just spiller Bikubenfonden en vigtig rolle i finansieringen af danske museers udstillinger.

– De uddeler bl.a. hvert år en stor udstillingspris, så en fondsbevilling fra dem er samtidig et signal til andre fonde om, at her er et absolut støtteværdigt projekt.

Heksemuseet er en del af Sydvestjyske Museers samlede plan for hele den karré, Quedens Gaard, som museet ejer i hjertet af Ribe. Flemming Just fortæller, at det har været meget oplagt at ville skabe et heksemuseum i netop Ribe.

- Med Maren Spliid har vi Danmarks mest kendte ’heks’ i Ribe, og vi har nogle meget omfattende, samtidige beskrivelser af trolddomsprocesserne. Samtidig har vi et fantastisk spændende og lidt uhyggeligt renæssancehus fra 1580, som vil være en perfekt ramme for heksemuseet.
- Trolddomsforfølgelserne foregik over det meste af Europa i 15- og 1600-tallet. Museet vil derfor få en klar international orientering, så det også er vedkommende for de mange udenlandske besøgende. Desuden rummer historierne uanede muligheder for at perspektivere til nutiden og for at skabe interessant læring for børn og unge.

Flemming Just oplyser, at renoveringen af det gamle fredede hus samt opbygningen af udstillinger i tre etager samlet vil koste omkring en halv snes millioner plus moms.

(september 2015)

Se relaterede artikler
Jomfru Maria lå under kirkegulvet
Brahetrolleborg vandmølle restaureret
Middelalder-bolværk graves frem i Gram