Menu
Forrige artikel

Enestående historisk ur sikret til Museum Sønderjylland

Kategori: Arkiv
Visninger: 4685

Museet har erhvervet et ur, som har tilhørt generalguvernør Peter von Scholten og hans svigersøn, general du Plat, som faldt ved Dybbøl.

Et sted i et gammelt Anders And-hæfte vinder Fætter Højben et lommeur på et lod med ordene: ”Flot krydder for en femmer!” Lige før påske lykkedes det Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot at erhverve en anden flot ”krydder” – denne gang på Bruun-Rasmussens auktion for 55.000 kroner. Uret er et lommeur i 18 karat guld, lavet i Paris i starten af 1800-tallet – men det er ikke det, der gør det til noget særligt. Det er historien.

Uret har nemlig først tilhørt den danske guvernør i Dansk Vestindien, Peter von Scholten (1784-1854). Peter von Scholten er mest kendt som guvernøren, der frigav slaverne på de dansk-vestindiske øer, og der blev ligefrem lavet en film om ham for en halv snes år siden. Allerede her kan vi sige, at uret bliver en central genstand, når Museum Sønderjylland – Søfartsmuseet i Aabenraa i 2017 skal lave stor særudstilling i anledning af 100-året for salget af Dansk Vestindien.

Men neden under Peter von Scholtens navn står et navn, der virkelig siger noget for Sønderborg Slot: Claude du Plat. Peter Henrik Claude du Plat (1809-1864) var nemlig Peter von Scholtens svigersøn, men samtidig dansk generalmajor i slaget om Dybbøl Skanser 18. april 1864. Du Plat faldt sammen med major Schau lidt neden for Dybbøl Mølle under tilbagetrækningen – der hvor en mindesten og to ”sørgeaske” stadig minder om stedet, de faldt. 

Det helt spændende er, at general du Plats lig blev plyndret af de fremstormende soldater. Det var ikke ualmindeligt, at man forsynede sig med støvler, geværer og andre ting af værdi fra modpartens faldne. I dette tilfælde blev det fornemme guldur fjendens bytte – men siden opdagede du Plats familie (måske broderen Cæsar du Plat, der i 1864 var kostskoleleder i Hamburg), at uret var til salg hos en handelsmand i Lübeck – og det lykkedes dem at købe det tilbage til familien i Danmark.

På den måde fortæller uret i tilknytning til 1864 to historier: Dels historien om den danske generalmajor, der faldt ved Dybbøl Mølle, hvis feltkikkert museet for et par år siden fik forærende – Dels en sjældent bekræftet historie om ligrøveri på datidens slagmarker. Du Plats ur bliver derfor både en central genstand i den kommende særudstilling om ”Mennesker i 1864” og i den permanente montre om du Plat på Sønderborg Slot.

Billedet: Museum Sønderjyllands nye "Peter von Scholten-ur" (Foto: Karin Riggelsen)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Nyt maleri til Reventlow-Museet
Danske timian-sorter skal bevares
Bronzealderguld ved Boest