Menu
Forrige artikel

Enestående smykkesamling til Den Gamle By

Kategori: Arkiv
Visninger: 2657

Med en donation på i alt 14.365.000 kr. til Den Gamle By sikrer Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, at en enestående samling af dansk smykkekunst nu kommer på danske hænder og udstillet i Den Gamle By.

”Det er utroligt, at man skal helt til Berlin for at finde en samling af denne helt specielle karat”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn om den samling af det 20.århundredes danske smykkekunst, der er skabt af det tyske ægtepar Marion og Jörg Schwandt fra Berlin.

Thomas Bloch Ravn glæder sig over, at samlingen nu kommer til Den Gamle By, hvor den fra 2016 vil kunne ses i sin storhed i Smykkeskrinet, der bliver et særligt underjordisk galleri tæt ved Den Gamle Bys Kunstkammer.

Museumsdirektøren fortæller: ”I november 2011 fik vi et praj om, at det måske ville være muligt at erhverve en fornem samling af dansk smykkekunst. En samling, hvis lige det ikke ville være muligt at genskabe – hverken med uanede mængder af såvel tid som penge til rådighed. 
Henvendelsen kom fra en kender på området, som mente, at samlingen ville passe godt sammen med Den Gamle Bys gode, omend ikke så kendte samlinger inden for den finere danske kunstindustri”.

”En sådan henvendelse var jo svær at sidde overhørig, så vi tog kontakt til Marion og Jörg Schwandt, som besøgte Den Gamle By og så museets Kunstkammer, og vi fandt hurtigt ud af, at vi skulle snakke mere sammen. Den Gamle By kontaktede derpå en ekspert, som sammen med museets inspektør på området, Jens Ingvordsen, tog til Berlin for at se nærmere på sagerne.

De havde nogle vidunderlige dage sammen med Marion og Jörg Schwandt, hvor de gik den omfattende samling grundigt igennem - og deres begejstring ville nærmest ingen ende tage”.

Takket være de 14.360.000 fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond kunne Den Gamle By erhverve den fantastiske samling, som nu vil blive tilgængelig for alle museets gæster. ”Det er nok ikke alle, der lige forestiller sig, at man i Den Gamle By vil kunne se en enestående smykkesamling, ligesom der også er mange der i dag ikke ved, at vi har store, flotte samlinger af sølvtøj, fajance og ure”, siger Thomas Bloch Ravn. ”Men det er jo netop fidusen ved det, at de besøgende, der kommer for at opleve Den Gamle By Classic i tilgift nu også - som en slags sidegevinst - får mulighed for at opleve Smykkeskrinet. Og jeg er overbevist om, at de smykkeinteresserede nok skal finde vejen til denne imponerende samling af dansk smykkekunst, når den er bedst. Ingen andre steder i verden vil man kunne se en så enestående samling af danske sølvsmykker fra det 20. århundrede!”

Den Gamle Bys Smykkeskrin vil åbne i 2016, og samtidig udgives et større bogværk, der vil blive en slags håndbog om emnet.

Billedet: Skønvirke broche af hammerslået sølv, ovalt topstykke drevet med bladværk og perlestaffering prydet med 7 mindre grønne agater samt stor oval sten, herunder 2 mindre og 1 større hænger prydet med 5 større og mindre grønne agater. Stemplet: Eneret, Bojesen logo, 830S. Brochen er tegnet af Kay Bojesen og fremstillet af P. Ørsnes Enke & Søn i Aalborg ca. 1910-15. Kay Bojesen lærte sølvsmedefaget hos Georg Jensen i København, og blev svend i 1910. Fotograf: Henrik Bjerg.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Danefæ dukkede op i TV-program
Tabt pung fundet efter 400 år
Runesten er kommet indendørs