Menu
Forrige artikel

Trap Danmark 6. udg. bind 10

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 3626

 

Af Poul Porskær Poulsen. Historie-online.dk

Så er vi i det, som mange ynder at kalde ’produktionsdanmark’. Midt i Jylland ligger Ringkøbing-Skjern Kommune og Herning Kommune ved siden af hinanden, og her er stadig både en del landbrug og temmelig mange industriarbejdspladser. Det må altså være her, man skaber velstanden til resten af landet. Sådan kan selvforståelsen i hvert fald godt være en gang imellem. Og der er vel noget om snakken, at i det gamle hedeområde er der megen selvhjulpenhed og iværksætterånd, som har skabt formuer og masser af arbejdspladser. Specielt i Herning er opfattelsen af ’hedens hovedstad’ som landets knudepunkt vistnok ret udbredt. Godt hjulpet af alt det, der sker i Jyske Bank Boxen og hele messeområdet – og på MCH-Arena, når landets pt. bedste fodboldhold, FC Midtjylland, kværner endnu en modstander. Ud over det, så er vi et område, hvor både Folkekirken og Indre Mission står stærkt – og det er ægte Venstre-land med mange stemmer til det store blå parti.

Men Ringkøbing-Skjern Kommune ligger jo også ved vandet – både Vesterhavet og Ringkøbing Fjord betyder, at kommunen har hele 244 km kystlinje. Og det hænger så igen sammen med, at kommunen er præget af rigtig mange turister, ikke mindst på Holmslands Klit, hvor også kommunens fiskerihavn, Hvide Sande, i øvrigt ligger. Kommunen er Danmarks største arealmæssigt med 1.470 kv.km., og her er så plads til en masse enestående naturområder, fx flere fuglereservater – men der er også plads til industri. Vindmøllefabrikanten Vestas er den helt store virksomhed – Vestas rykkede i 1999 ind i bygninger, hvor Nordsøværftet havde været en stor virksomhed siden 1958. I Ringkøbing er der ca. 10.000 indbyggere, og i Skjern næsten 8.000. Skjern var oprindeligt kendt som en landevejsby, men den egentlige vækst kom med jernbanen. I 1958 fik Skjern som den sidste by i Danmark købstadsrettigheder. Også Videbæk og Tarm er stationsbyer, der skylder deres vækst til banen, mens Hvide Sande som nævnt er en friskeriby – i 1910 blev der åbnet en kanal til fjorden, og i 1931 kom slusen, og herefter tog udviklingen fart.

Foto: Angelina Owino/Trap Danmark

Hvide Sande Havn er omdrejningspunktet for erhvervslivet i Hvide Sande. Dens position blev styrket ved en stor udvidelse i 2013, hvor en investering på 148 mio. kr. blev brugt til at øge havnedybden og anlægge nye og forstærkede moler, så større skibe kunne anløbe havnen. Den store investering har udbygget havnen fra at være en betydende fiskerihavn til nu også at være en godshavn og havn for offshorebranchen. Fiskeriet betyder stadig meget for havnen og byen. Siden udvidelsen er der årligt blevet landet fisk for over 200 mio. kr. Havnen skønnede i 2018, at der samlet er ca. 460 jobs i de virksomheder, der servicerer fiskeriet.

Kulturelt har Ringkøbing-Skjern Museum en række kulturhistoriske udstillingssteder, som fx Bundsbæk Mølle, Ringkøbing Museum, Bork Vikingehavn m.fl., i Skjern spiller de opera, men de er også ret gode til at spille håndbold. Og så var det jo i Skjern de talentfulde Gjerluff Nielsen-drenge dannede Gnags – og deres lillesøster fik også en sangkarriere. Der bor ca. 57.000 indbyggere i Ringkøbing-Skjern Kommune.

I Herning Kommune bor der 89.000 indbyggere, heraf 56 % i hovedbyen Herning. Byens vækst er især kommet mellem 1940 og 1960’erne, og det var arbejdere, der flyttede til byen, fordi der her var arbejde at få i bl.a. byens mange tekstilvirksomheder. Og netop tekstilvirksomheden peger tilbage på hedebøndernes hosebinderi – det var helt almindeligt, at man kunne tjene på uldstrømper. Med de mange virksomheder inden for tekstil og trikotage blev der arbejde til mange af de folk, der blev ledige i landbruget efter 2. verdenskrig.

Foto: MCH/Luftfoto Danmark, 2018

Oplevelseskoncernen MCH A/S omfatter MCH Messecenter Herning, Jyske Bank Boxen, MCH Arena og MCH Herning Kongrescenter. De fire lokationer tiltrak i 2018 over 1,1 mio. besøgende til 326 arrangementer i form af messer, udstillinger, kongresser, møder, fester, kultur- og sportsarrangementer. Hermed cementerede Herning sin position som et af Nordens førende oplevelsescentre. Flest besøgende kom der til messerne med 428.619 fulgt af arrangementerne i Jyske Bank Boxen med 409.304 besøgende.

Der er en række andre stationsbyer i Herning Kommune, Vildbjerg, Aulum, Kibæk, Sdr. Felding, og Herning-forstaden Sunds. Og syd for Herning ligger Brunkulslejerne i Søby, som under og efter krigen rummede en stor industri med talrige arbejdere. I dag er det et fascinerende natur/kultur-område, som bestemt er et besøg værd.

Det samme er Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum, Herning Museum of Contemporary Art (HEART) og Ingvar Cronhammars monumentale ’Elia’ fra 2001. De ligger lige ved siden af hinanden, så det er let at besøge Hernings billedkunst. (Se blot forsiden af bogen – det er netop dette område set oppefra). Det er noget af det, der modbeviser påstanden om, at Herning skulle være et åndløst område, hvor man kun tænker i penge.

To spændende midtjyske områder er præsenteret i bind 10 af Trap Danmarks 6. udgave. Det er gjort med sædvanlig akkuratesse og præcision med vægt på natur og kultur – og med en masse gode billeder.

[Historie-online.dk, den 9. december 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Trap Danmark bind 8
En fortælling om Danmark I det 20. århundrede
Trap Danmark bind 31