Menu
Forrige artikel

Kulturhistorie med lange ører

Kategori: Bøger
Visninger: 5702

 

Tag med på en spændende rejse i kaninens historie. Her i Danmark starter den for 800 år siden og ender i vore dages mangfoldige forhold mellem mennesker og kaniner som både præmiedyr, kæledyr, sportsdyr, forsøgskanin og som fødevare.

For første gang er den fascinerende historie om kaniner i Danmark blevet skrevet, og bogen "Alle tiders kaniner" udkommer den 12. november. 

Kaninerne stammer oprindeligt fra Spanien, og siden romertiden er de blevet spredt til hele Verden. Til Danmark kom de første kaniner med kong Valdemar Sejr, der satte de små dyr ud på nogle øer i det danske rige. For konger og herremænd var kaniner i middelalderen et eftertragtet jagtbytte på linje med hjorte og harer. I renæssancens kunst blev kaniner samtidig et yndet symbol, snart på frugtbarhed eller liderlighed, snart på uskyld og paradisisk fred. I romantikken blev de hvide angorakaniner et dekorativt element i havekunsten.

1800-tallet blev for alvor kaninernes århundrede. Kaniner som fødevare spredte sig fra de traditionelle kaninlande til hele Europa. Kaniner blev centrum for en social bevægelse, der havde fokus på at forbedre forholdene for arbejderklassen og landarbejdere. Kaninen blev derfor kaldt den fattige mands gris. I 1900-tallet udviklede kaninavlen sig til en del af landbruget som en billig og hurtig vej til kød og pels, ikke mindst under de to verdenskrige.

I de sidste 25 år er kanin-ejerne blevet en mere blandet skare. Kaniner til udstilling og slagtning spiller stadig en rolle, men vi har også fået kaninhop som sportsgren, kaniner i ”urban farming” og masser af kælekaniner.

Forfatteren, Peter Dragsbo,  er pensioneret museumsinspektør – senest leder af Sønderborg Slot – og har gennem årene skrevet mange bøger og artikler om byhistorie, byggeskik og arkitektur. Samtidig har han haft et særligt hjerte for kaniner, så bogen ”Alle tiders kaniner” er en gammel drøm, der nu er gjort til virkelighed sammen med kanin-eksperten, videnskabsjournalist Tine Kortenbach på forlaget TiKo Media.

”Alle tiders kaniner” præsenteres lørdag den 10. november på den europæiske messe for kaniner, marsvin, fjerkræ og fugle i Herning Messecenter, hvor TiKo Media deltager med en stand. Forfatteren Peter Dragsbo fortæller om kaninens danmarkshistorie og signerer sin nye bog kl. 16-17.

Vidste du, at:

Kaninen er slet ikke en ”gnaver”.
Spanien betyder ”kaninernes land” på fønikisk.
Kaniner måtte spises under den katolske faste, fordi pave Gregor 1. definerede kaniner som ”fisk”.
Valdemar Sejrs middelalderlige kaniner har overlevet på øen Amrum i Nordfrisland.
Charlottenlund Skov ved København er plantet af Christian 4. som Danmarks første kanin-have.
Omkring 1910 spiste Londons indbyggere 700.000 kilo kaninkød om ugen.
I 1965 eksporterede Danmark 2.260 ton slagtede kaniner til en værdi af 15,3 mio. kr.
Antallet af kaniner i Australien steg fra 24 stk. i 1859 til 10 milliarder i 1910.
De første forsøgskaniner blev brugt af Louis Pasteur 1885 til at finde en vaccine mod hundegalskab.
De første danske kaninudstillinger var i Zoologisk Have og Tivoli.
Der hørte kaninfarme til 31 tyske kz-lejre under 2. Verdenskrig.
Kaninhop startede i Sverige i 1970’erne. I dag hedder det ”kaninhop” over hele Verden.

(Pressemeddelelse fra Forlaget TiKo Media)

Historie-online.dk, den 6. november 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Årets bog om svensk historie
Albert
Nyt nr. af Kulturstudier