Menu
Forrige artikel

Danmarks riges historie 1

Kategori: Bøger
Visninger: 5536

Efter 7 bind komedier tager storværket Holberg • Ludvig Holbergs hovedværker 1-22 nu fat på faglitteraturen. Holberg følte sig først og fremmest som historiker, og som eksempel præsenterer vi i tre bind et fyldigt uddrag af det absolutte hovedværk, den over 2500 sider lange Danmarks riges historie.

Danmarkshistorien viser Holberg som den store fortæller. Det er faglitteratur, men på samme tid i høj grad fornøjelseslæsning. Et historieværk skulle være en retvisende skildring, men det måtte for alt i verden ikke være kedeligt. ’Pragmatisk historieskrivning’ kaldte man det, og i den genre var Holberg i sit es.

I det første bind, der udkommer nu, skildrer Holberg sin yndlingskonge, Christian 4. Forfatteren er tydeligvis optaget af den aktive konge, der er med overalt, fra stort til småt, fra Trediveårskrigen til farven på prinsernes strømper. Det lange forløb i den politiske historie veksler med velfortalte indskudte episoder: Tycho Brahes liv og brud med Danmark, sølvfund i Norges fjelde, jesuitternes forsøg på at trænge ind i Danmark, for ikke tale om den tragiske beretning om de første "vilde grønlændere" der meget mod deres vilje blev hentet til Danmark – og døde af sorg. Bindet indledes med Holbergs egne overvejelser om hvordan et historisk værk skal skrives.

Danmarks riges historie 1 er en del af serien Ludvig Holbergs hovedværker 1-22.

Redigeret af 
Laurids Kristian Fahl Peter Zeeberg, Henrik Andersson, Finn Gredal Jensen ogCamilla Zacho Larsen 478 sider. 199,95

 

Historie-online.dk, den 10. juni 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Britiskheden under afvikling
Børn, kulturarv og museer - ny antologi
One dollar-man filmatiseres