Menu
Forrige artikel

Før verden gik af lave

Kategori: Bøger
Visninger: 2857

 

Af Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

Nu kalder Hans Gregersen ganske vist sin bog for ”Før verden gik af lave”, hvormed naturligvis menes tiden før 1. verdenskrig, krisetyverne, nazisme og 2. verdenskrig. Men det er nu ikke, fordi der ikke var slemme ting i gang i det første tiår af det 20. århundrede. I Sydafrika udkæmpede briterne Boerkrigen, i Kina skulle de forholde sig til Bokseropstanden, Rusland kom i krig med Japan ude i Østasien, og i Congo huggede belgierne hænderne af de indfødte. San Francisco oplevede et frygteligt jordskælv, og i Palæstina begynder zionisterne at opbygge et nyt samfund for jøderne. Der var en masse dramatiske begivenheder i perioden 1900 til 1912, som imidlertid også betegnes som en fredelig tid med tro på fremtiden.

Undertitlen lyder ”- kultur, politik og mennesker omkring 1900”, og Hans Gregersen gør meget ud af kunst og kultur i denne periode, hvor meget nyt opstod. Vi er med Gaugain i Polynesien, følger den unge Pablo Picasso fra Spanien til Paris og hans blå periode mm. I Danmark er det de to forfattere Johannes V. Jensen og Herman Bang, der er i fokus, og det samme er P.S. Krøyer og hans billedskønne kone Marie, Holger Drachmann og Ancher-parret i den produktive Skagens-periodes sidste år.

En anden gennemgående historie er den om jagten på polerne – altså konkurrencen om at komme først til Nord- og Sydpolen. Og så er der naturligvis politikken i Danmark, hvor Alberti, den egenrådige storforbryder og justitsminister er en af hovedpersonerne. Og dertil begyndende kvindekamp for politisk indflydelse og arbejderbevægelsens kamp for bedre forhold.

Man kunne godt nævne flere røde tråde i beretningen, hvor vi år for år får en karakteristik af samfundet lokalt, nationalt og globalt med tråde både bagud og fremad i tid, men det vil jeg overlade til læserne selv. Og dem burde der faktisk blive mange af. Det er vel skrevet og letlæst – og fængende på en måde, så man hele tiden synes, at man da godt lige kan tage et år til – for hvordan var det nu, det gik for konseilspræsident J.C. Christensen eller for den uge rodløse Adolf Hitler i Wien, for den nye superstjerne Asta Nielsen eller præsident Theodor Roosevelt i USA. De forskellige afsnit giver faktisk et rigtigt godt billede af perioden både for de kendte mennesker, der portrætteres og også for det almindelige menneske i hvert fald i Danmark.

Bogen afsluttes i 1912, hvor et af de tekniske vidundere, som man havde tildelt stor betydning og fremtidshåb, nemlig luksuslineren Titanic, mødte naturen i form af et isbjerg og sank med omkring 500 mennesker på tabslisten. Verden var begyndte at gå af lave!

Hermed anbefalinger herfra. Læs den, bliv klogere og få noget baggrund for en del af alt det der siden skete.

Hans Gregersen har tidligere skrevet om 20’erne. Anmeldt på historie-online Verden er ny (historie-online.dk) og 1930’erne, anmeldt på historie-online Verden i opbrud (historie-online.dk)

[Historie-online.dk, den 23. marts 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Nordatlanten og Troperne
Slaveriets historie
På jagt efter søslangen