Menu
Forrige artikel

Ny bog om herregårdsliv

Kategori: Bøger
Visninger: 6601

 

 Ph.d. Signe Boeskovs bog Herregård og herskab er netop udkommet. Den blev præsenteret på herregården Gammel Estrup ved et stemningsfuldt aftenarrangement inspireret af de farverige herregårdsmiljøer, som bogen beskriver.

 Signe Boeskov

Cigarrøgen hænger tungt i lokalet. Højlydt snak blander sig med lyden af billardkøer, der rammer billardkugler på det store bord midt i lokalet. Der bliver drukket, spillet og diskuteret blandt de mange fremmødte. Tjeneren serverer portvin og cigarer, for der må og skal både ryges og drikkes her. Den nye bog Herregård og herskab handler om livet på landets herregårde for 150 år siden, og selvfølgelig skal bogen præsenteres ved et selskab i datidens ånd.

 

”Herregård og herskab” fortæller om herregårdslivets sidste storhedstid i Danmark i perioden fra cirka 1850 til 1920. Det var en tid, hvor mange herregårdes økonomi for en tid blev forbedret, hvor man byggede stort, nyt og spektakulært og mange steder dyrkede et storslået selskabsliv. Samtidig var det jo en tid, hvor den samfundsorden, hvor herregårdene og de familier, der ejede dem, var under forandring og afvikling. Bogen undersøger, hvordan sådan nogle familier levede herregårdslivet i den her spændende periode, og hvordan de på forskellige og effektfulde måder udfyldte rollen som herregårdsherskab”, fortæller bogens forfatter Signe Boeskov, som til daglig er leder af Dansk Center for Herregårdsforskning, der har til huse på Gammel Estrup.

 Gennem et rigt kildemateriale og bogens mange illustrationer bringer ”Herregård og herskab” læseren til to meget forskellige herregårdsmiljøer, nemlig den fynske herregård Hvedholm og vestjyske Nørre Vosborg. Hvedholm var det daværende hovedsæde i grevskabet Brahesminde og hjem for den adelige familie Bille-Brahe-Selby. Nørre Vosborg var mindre velhavende og havde den borgerlige familie Tang som ejere. Nørre Vosborgs betydning for egnen var dog stor.

Bogen ”Herregård og herskab. Distinktioner og iscenesættelser på Nørre Vosborg og Hvedholm 1850-1920” koster 348 kr. og er udgivet på Museum Tusculanums Forlag. Den anmeldes senere på historie-online.dk.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Albert
Skalk Junior
Nyt kolonihistorisk storværk i fem bind