Menu
Forrige artikel

Stillehavskrigen 1941-45

Kategori: Bøger
Visninger: 7461

 

Af Niels Hein, museumsinspektør

Bogen er en rigt illustreret og grundig gennemgang af Stillehavskrigen. 

Gennem tre bogens første kapitler skildres krigens optakt, fra Japans afbrudte isolation, landets voksende kolonialistiske ambitioner, de stigende spændinger mellem Japan og USA omkring magten over Stillehavet, der kulminerer i angrebet på Pearl Harbour.

Bogens mellemste kapitler består af en nøgtern og kronologisk fremstilling af amerikanernes langtrukne tilbagedrivning af japanerne over Stillehavet. Vi følger de centrale aktører helt tæt gennem velvalgte citater.

De to sidste kapitler beretter om krigens afslutning med nedkastningen af atombomber over Hiroshima og Nagasaki og det efterfølgende retsopgør, Japans økonomiske genrejsning, og hvordan Stillehavskrigen fremstår i japansk og international historieskrivning. 

Bogen fremstår balanceret, med personlige beretninger fra både amerikanske og japanske aktører, mens litteraturhenvisningerne dog er domineret af amerikanske forfattere. Skildringen af krigen og de enkelte slag er grundig. Der bliver brugt mange militære termer og våbenbetegnelser, så udgivelsen er formentlig bedst egnet til læseren, som allerede er interesseret i krigsførelse eller krigshistorie. 

Beklageligvis er bogen ramt af enkelte skønhedsfejl og ujævnheder, i hvert fald denne anmelders eksemplar. Flere billeder er pixelerede og utydelige, nogle kort er oversat til dansk mens andre er på engelsk, og der er tastefejl i billedteksterne. 

Overordnet er bogen en god og grundig gennemgang Stillehavskrigen med gode fotos, kort og persongallerier. Kapitelinddelingerne er fornuftige, og sammen med det udførlige register er det nemt at orientere sig i den omfangsrige bog.

[Historie-online.dk, den 19. november 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
2. verdenskrigs myter og legender
Den mørkeste vinter
Bomber for Stalin