Menu
Forrige artikel

Da Coca-cola kom til Danmark

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2452

 

Den kolde krig handlede ikke kun om kaprustning og atombomber. Det var også en konflikt mellem to forskellige politiske og økonomiske systemer og derfor også en kamp om ”hjerner og hjerter”, hvor parterne søgte at skaffe sympati og støtte, ikke blot hos andre landes regeringer, men også deres befolkninger. Tredje foredrag i Roskilde Museums store kold-krigs-serie handler om påvirkningen fra vest.

Når USA i Danmark – og mange andre steder i verden – vandt den kolde krigs kamp om ”hjerner og hjerter” skyldtes det først og fremmest, at mangt og meget i USA for mange fremstod som attraktivt – som en fremtid, man gerne selv ville have del i. Det gjaldt det amerikanske forbrugersamfund med biler, drømmekøkkener og meget andet tiltrækkende. Det gjaldt den amerikanske populærkultur med film fra Hollywood, jazz, musicals, rockmusik, tegneserier og meget andet. Det gjaldt det amerikanske erhvervsliv, hvor man i USA så forbilleder på, hvordan man kunne både organisere, producere og sælge sine varer, hvad enten man lavede elmotorer eller solgte købmandsvarer.

Den amerikanske regering havde i årene efter 1945 kastet sig ud i et omfattende kulturelt diplomati, der omfattede bl.a. støtte til udgivelser, koncerter, udstillinger om den amerikanske livsstil og store udvekslingsprogrammer for studerende og forskere. Det storstilede økonomiske hjælpeprogram til Europa, Marshall Planen, der blev lanceret i 1947, skal også forstås i dette lys. Disse programmer var også vigtige forudsætninger for den amerikanske sejrsgang i de vesteuropæiske lande.

Alt dette, som ofte sammenfattes under overskriften amerikanisering, havde rødder, der gik tilbage til slutningen af 1800-tallet, men det var på den anden side ikke nogen tilfældighed, at amerikaniseringen på mange måder oplevede sin guldalder i den kolde krigs epoke. 

Tredje foredrag - med titlen '1959: Da Coca-Cola kom til Danmark' - i Roskilde Museums kold-krigs-serie vil fortælle hovedtræk af amerikaniseringens Danmarkshistorie med hovedvægt på årtierne efter 1945. Aftenens foredragsholder er Nils Arne Sørensen, professor i moderne historie, Syddansk Universitet.

Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, den 6. marts kl. 19-21

Se hjemmesiden

[Historie-online.dk, den 20. februar 2019]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fruens Bøge og verdensmesteren
Når lygterne tændes
Spændende nyheder i det varme Rom