Menu
Forrige artikel

Danmarks største privatsamling af Nimbus

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 8056

 

Mænd elsker fart, biler og motorstøj. Det gør Per Alleslev fra Odense også. Han har kastet sin kærlighed på motorcykelmærket Nimbus.

Faktisk er 58-årige Per indehaver af Danmarks største privatsamling af Nimbus, hvilket tydeligt kan ses på hans garage og kælder, der er proppet til randen med Nimbus-dingenoter i alle former og størrelser.

Ifølge Per har han 95 % af alle Nimbus-objekter, som man har kendskab til. Kælderen, hvor han opbevarer størstedelen af samlingen, omtaler han som sit museum, som du her kan få et eksklusivt indblik i, når Per slår dørene op til sit hjem. Det skriver DBA Guide.

Sådan forelskede Per sig i sin Nimbus

Per havde allerede som 19 år et godt øje til motorkøretøjer, men som de fleste nok ved, er ung kærlighed ikke altid lige til.

Min mor var ikke meget for, at jeg skulle have en motorcykel, men når det var en Nimbus, måtte jeg godt, fortæller Per til DBA Guide. Og det blev starten på en livslang kærlighed, der kun har vokset sig større med årene i takt med, at samlingen er vokset.

Det synes Pers kone om samlingen

Per har et stort hjerte. For på trods af, at kærligheden til Nimbus fylder meget, er der også plads til hans kone. De har dog indgået en særlig aftale angående Nimbus-samlingen.

Hun vidste, hvad hun gik ind til. Jeg har lavet den aftale, at jeg kan proppe alt Nimbus herned og i garagen, siger Per grinende til DBA Guide. Selvom Pers kone har det godt med samlingen, ser hun altså ikke, at den spreder sig til resten af huset.

Så meget er samlingen værd

Pers samling består af alt fra brochurer, legetøjsmodeller, skilte, nummerplader, motorcykler og meget mere.

Prisen på samleobjekterne spænder fra 20 kroner til 70.000 kroner per objekt og med 95 procent af alle Nimbus-objekter, er samlingen ikke så lidt værd.

Uha. Altså jeg vil jo sige en million, siger Per grinende til DBA Guide.

Der er ingen tvivl om, at med flere Nimbus-motorcykler i samlingen med en værdi over 50.000 kroner stykket, er sparegrisen altså hurtigt fyldt op, hvis Per skulle få lyst til at sælge samlingen.

Per fik sin første Nimbus motorcykel som 19-årig. Foto DBA Guide

Pers yndlingssamleobjekt

Med en samling så stor, skulle man tro, at det ville være vanskeligt at udvælge en favorit. Per er dog ikke i tvivl. Yndlingsobjektet – et emaljeskilt med Nimbus-tryk og logo – sukkede han nemlig efter i lang tid før, det blev en del af samlingen.

Jeg har jagtet det i mange år, og så pludselig var der ét til salg, fortæller Per til DBA Guide.

Dette emaljeskilt hænger ikke bare på træerne. Ifølge skiltebogen er der nemlig kun produceret 32 eksemplarer, hvorfor Per naturligvis har tænkt sig at passe godt på sit eftertragtede skilt.

Pers post-Nimbus vækker opsigt på gader og stræder. Foto DBA Guide

Sådan skaffer Per samleobjekterne

Tilbage i 1983 begyndte Per at finde og opkøbe Nimbus-objekter gennem DBA, der dengang var en fysisk avis. Med avisen i hånden og nummeroplysningen i røret fandt Per frem til hvem, der havde en Nimbus til salg.

Så kørte man bare derhen og ventede til, der var lys, og så ringede man på døren. Det gjorde jeg dengang, og så fik man en Nimbus for 3.000 kroner, fortæller Per til DBA Guide.

Som årene er gået, og Pers samling har vokset sig stor, er det blevet vanskeligere at få fingrene i de manglende brikker.

Jeg har kendskab til få emblemer og forhandlerskilte, som jeg ikke har. Og dem jagter jeg jo. Men dem, der har dem, vil ikke af med dem. De synes, at det er sjovt at have noget, som jeg ikke har, siger Per med et smil til DBA Guide.

Artiklen er skrevet Astrid Bruun - og venligst stillet til rådighed af DBA Guide

[Historie-online.dk, den 29. juni 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Pompeius og romerske katte
Museum på Rejsen 15: Thomas Jeffersons Monticello
FEBRUAR