Menu
Forrige artikel

April. Très Riches Heures du Duc de Berry

Kategori: Temaer
Visninger: 3925

 

Denne gang er motivet Château de Dour, der ligger ved Esonne tæt på Paris. Hertugen havde erhvervet slottet/borgen i 1385. (Figur 1)

Personerne i forgrunden er tilsyneladende ved at udveksle ringe som det synlige tegn på trolovelse. To af forældrene kigger på – eller kontrollerer, at alt går rigtigt til. Det er også en juridisk situation, som man ikke uden videre kan gøre med, hvad man vil. Nogle historikere peger på, at en brudt forlovelse er et brudt ægteskabsløfte - sponsalia de futuro - hvilket kunne få ganske alvorlige konsekvenser. Ifølge den kanoniske ret, betød forlovelsen, at parret nu måtte dele seng.

De to piger, der er bagved, er i færd med at plukke blomster. Foran pigen i blåt er der en frugthave, hvor træerne nu er begyndt at blomstre.

I søen er to mænd i gang med at fiske – ørreder eller karper – med net, der er spændt ud mellem de to både. Et såkaldt seine net. Det kan minde om det, vi kender som trawl. Underkanten er forsynet med sten eller blylodder, der holder det nede. Denne måde at fiske på kender vi fra blandt andet middelalderens sildefiskeri i Øresund. (Figur 2).

Som altid er stjernetegnene i den øverste bue. Det er vædderen, der har perioden 21. marts til 20. april. Herefter er det tyren, der den 21. april tager over.

  (Figur 1) Château de Dour som det ser ud i dag. Som i så mange andre middelalderbyer i Europa afholder man markedsdage med opvisning – nogle steder endda med ridderturneringer  - for eksempel i Nyborg.

Medievalist’s gengivelse af et middelaldermarked. Det danner baggrund for flere opbygninger af markedspladser i vore dage.

(Figur 2) Olaus Magnus’ gengivelse af to fiskere, der anvender et såkaldt seine net til fangsten.

Det er vinter, hvorfor de må anvende en form for pigsko.

Erik Ingemann Sørensen

[Historie-online.dk, den 30. marts 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Minervas døtre
Præriens bedste mand
Madesømanden