Menu
Forrige artikel

Dansk Mølledag fejres d. 16. juni

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2398

 

Vandmøller, vindmøller, stampemøller, stubmøller, trædemøller… en mølle er ikke bare en mølle, og søndag d. 16. juni kan du opleve flere af slagsen og blive meget klogere på møllernes spændende og mangfoldige historie. Ringkøbing-Skjern Museum markerer dagen på både Bundsbæk Mølle, Skjern Vindmølle og med en cykeltur til møllerne langs Ganer Å.

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle er Vestjyllands ældste fungerende vandmølle, og museets frivillige møllelaug står klar til at fortælle om møllens historie, mens vandmøllen knirkende maler mel. Hils også på bageren, der har tændt op i den gamle stenovn og på smedene, der arbejder ved den glohede esse. I  kan selvfølgelig også sætte jer i de hyggelige møllestuer, og nyde en kop kaffe med kage. Se også udstillingerne om de vestjyske rakkere - et udstødt folkefærd, der fik uddelt fattighjælp fra mølleren på Bundsbæk Mølle.

Skjern Vindmølle

Der er intet nyt i at bruge vindenergi i Danmark, faktisk har man siden middelalderen brugt vindenergi og i udstillingen “Vindmøller” på Skjern Vindmølle kan I opleve vindmøllernes historie, helt tilbage fra de gamle stubmøllerne til de store vindmøller, vi kender i dag. Udstillingen er en kronologisk rejse, der byder på oplevelser for både børn og voksne! Se også udstillingen om Skjern Vindmølles historie og oplev den flotte hollandske vindmølle indefra.

Cykeltur til vind- og Vandmøller langs Ganer Å

Hop på cyklen, og oplev vind- og vandmøller langs Ganer Å - en smuk cykelrute krydret med spændende fortællingerne om møllernes svunde storhedstid. Turen indeholder mange fortællinger om anvendelsen af vand- og vindkraft i landbrugssamfundet. Om byudvikling og landdistrikshistorie samt vandløbenes naturrigdom. Landevejenes spor kan føres helt tilbage fra forhistorisk tid og indgår også i fortællingen. Endestationen er Skjern Vindmølle.

Dansk Mølledag

Dansk Mølledag er en national festdag, hvor mange af landets vand- og vindmøller holder åbent. Det er ikke kun Danmark, der afholder Mølledag, også flere andre europæiske lande fejrer Mølledag i denne tid. Det er Dansk Møllerforening, der står bag denne nationale dag.

Se hjemmesiden

[Historie-online.dk, den 4. juni 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ofre i massegrav led voldsom død
Den store fædrelandskrig III
Julegaveidé fra Krigsmuseet