Menu
Forrige artikel

De glemte arkitekter

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 481

 

'De glemte arkitekter' er en ny podcastserie i seks afsnit, der handler om kvinder i dansk arkitektur fra 1925-1975. Vi hører sjældent om deres arbejde, selvom de var med til at definere rammerne for, hvordan vi bor i dag.

Dansk arkitekturhistorie har fokus på de få genier - ofte mænd - og ikoniske bygninger som rådhuse, kirker og museer. Kvinderne fylder ikke meget i den kanoniserede arkitekturhistorie, selvom de har haft stor betydning - ikke mindst for den hverdagsarkitektur, der omgiver os alle f.eks. i form af skoler, parker og almene boliger.

En ny podcastserie fortæller historien om nogle af de kvinder, der har tegnet rammerne for vores fælles hverdag. Samtidig møder vi forskerne bag projektet 'Kvinder i dansk arkitektur 1925-1975' på Københavns Universitet, som ledes af Svava Riesto og Henriette Steiner. Serien er produceret af Niels Bjørn / BYLYD og Ane Skak og er støttet af den filantropiske forening Realdania.

Med forskerne i felten

I podcastserien 'De glemte arkitekter' er vi med forskerne Svava Riesto, Henriette Steiner og Jannie Rosenberg Bendsen på opdagelsesrejse. Vi er med, når de graver dybt i arkiverne, interviewer kilder og oplever bygninger og steder. Du kommer f.eks. med på en lytter under et besøg i Kollektivhuset Høje Søborg, som på papiret er tegnet af tre mænd. Flere kvinder spillede dog en vigtig rolle - blandt andet den progressive køkkenarkitekt Ulla Tafdrup. I et andet afsnit hører vi om de professionelle muligheder og udfordringer, der kan opstå, når mænd og kvinder finder sammen i en kombination af faglig lidenskab og privat kærlighed. F.eks. besøger forskerne det hus til bolig og tegnestue, som arkitekterne Karen Clemmensen og Ebbe Clemmensen tegnede til sig selv.

"Vi er med forskerne på arbejde, og vi følger deres umiddelbare begejstring ved at opleve et sted som Kollektivhuset. Vi får ny viden om arkitekter, der har spillet en vigtig rolle for dansk velfærdshistorie og derfor også for nutidens måde at bo, fordi vi i 1925-1975 begyndte at bygge og indrette på nye måder. Samtidig får vi indblik i arkitektur og forskning som kollektiv præstation. Jeg håber, at podcasten vil få mange interesserede lyttere," siger Vera Noldus, projektchef i Realdania.

Fokus på samarbejde

Podcastens omdrejningspunkt er forskningsprojektet 'Kvinder i dansk arkitektur 1925-1975', som har fokus på kvinders bidrag til arkitektfaget. Men det er en vigtig pointe, at forskerne også inddrager f.eks. landskabsarkitektur, byplanlægning og boligens indretning. Forskerne undersøger i serien ikke kun kvinders bidrag til historien - men reflekterer også over, hvordan arkitektur bliver til - nemlig i et samarbejde mellem mange mennesker med forskellig baggrund.

"Podcastserien handler om den arkitektur, der omgiver os til hverdag - og serien er samtidig en fortælling om samarbejde, og om hvordan forskerne som detektiver i en kollektiv indsats tager utraditionelle metoder i brug for at stykke en helt ny arkitekturhistorie sammen," siger Vera Noldus.

Find hele podcastserien

Sideløbende med podcastserien bliver der produceret en kort dokumentarfilm om forskernes arbejde og metode - den kan du blandt andet opleve på Dansk Arkitektur Centers aktuelle udstilling Kvinder skaber Rum, som kan opleves fra 13. maj til 23. oktober 2022.

Om forskningsprojektet Kvinder i Dansk Arkitektur

'Kvinder i dansk arkitektur 1925-1975' på Københavns Universitet er et samarbejde mellem lektor Svava Riesto, lektor Henriette Steiner, arkitekturhistoriker Jannie Rosenberg Bendsen, grafiker Liv Løvetand Rahbek, kommunikationsmedarbejder Mathilde Merolli og projektmedarbejder Frida Irving Søltoft. Projektet er støttet af foreningen Realdania, Danmarks Frie Forskningsfond, Statens Kunstfond, Dreyers Fond, Landsbyggefonden, Karin og Georg Boyes Fond og Københavns Universitet.

Om podcastserien 'De glemte arkitekter'

Serien har seks afsnit. Første afsnit introducerer forskerne og formålet med deres projekt. De fem øvrige afsnit er struktureret omkring temaerne: Kærlighed, Alternativer, Visioner, Vækst og Omsorg. Hvert afsnit rummer reportager, hvor forskerne er i marken for at møde kilder, opsøge steder og gennemgå arkiver. Afsnittene giver også plads til forskernes tanker og refleksioner om arbejdet, som det skrider frem.

Om filmen 'På sporet af de glemte arkitekter'

Filmen går bag om forskningsprojektet 'Kvinder i dansk arkitektur fra 1925-1974'. Vi er blandt andet med forskerne på besøg hos tidligere ægtefælle, partner og arkitekt Carsten Hoff for at blive klogere på billedkunstner og arkitekt Susanne Ussing. Vi er også med ude at opstøve glemte dokumenter, der viser hvordan arkitekt Rut Speyer satte sit arkitektoniske aftryk på en hel villavej.

[Historie-online.dk, den 25. maj 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 47: Trier
Interaktivt Danmarkskort
Carl og Karin Larsson - Historiens Aktører nr. 61