Menu
Forrige artikel

European Bunker Day

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2437

 

I slutningen af maj og begyndelsen af juni hvert år markeres den fælles europæiske historie, som bunkerne fra 2. Verdenskrigs tyske forsvarslinje ”Atlantvolden” ligger som markante symboler på. Det gøres med afholdelse af ”European Bunker Day” ved en række bunkermuseer i Europa.

Dagen afholdes i såvel Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland, Kanaløerne, Norge som i Danmark. I alle disse lande blev tusindvis af jernarmerede betonbunkere bygget som en del Atlantvolden, og netop i Danmark finder European Bunker Day sted søndag den 6. juni. På netop denne dato er det 77 år siden D-dag, hvor de allierede tropper gik i land ved Normandiet og brød igennem Atlantvolden, der ellers var bygget til at kunne modstå alt. Det havde den tyske propaganda i hvert fald fortalt. Alligevel blev D-dag en del af begyndelsen på enden af den tyske besættelse af Europa og af 2. Verdenskrig.

På European Bunker Day kan du udforske bunkerne og Atlantvoldens historie i Nordjylland gennem en tæt pakket program, der indeholder en række omvisninger:

Dagen indledes kl. 10. med en omvisning på Bunkermuseet Hirtshals og efterfølges allerede kl. 13, af en guidet rundt ved Bangsbo Fort Bunkermuseum i Frederikshavn. Kl. 14 står en guide klar ved Løkken Kirke, hvorfra han vil vise rundt og fortælle om besættelsen og bunkeranlæggene i Løkken. Samtidig – kl. 14 – kan du komme med en tur rundt i de ellers aflåste og utilgængelige bunkere omkring Bunkermuseum Hanstholm, og kl. 17 står en guide klar ved Skagen Sydstrand Camping ved Ålbæk til at tage interesserede med på en omvisning i Batteri Bunken Skov. Dagen rundes af med en omvisning i Skibsbylejeren i Hjørring, hvor en guide står klar på p-pladsen overfor Politihundeforeningens Klubhus på Ulvkærvej 113 kl. 19. Sidstnævnte tur kræver tilmelding til bunkergruppen@vhm.dk.

I Løkken havde mange i efterårsferien sidste år fundet vej til Per Brønnum Wilhelmsens bunkeromvisning. På European Bunker Day afholdes der igen omvisning i Løkken

[Historie-online.dk, den 1. juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Julen på danske museer
Museum på Rejsen 31: Kinderdijk og Zaanse Schans i Holland
TV-tips, uge 40, 2023