Menu
Forrige artikel

Fortidsmindedag 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2424

 

Med Fortidsmindedagen søndag den 28. april 2019 ønsker Slots- og Kulturstyrelsen sammen med landets arkæologiske museer atter engang at sætte rammerne for en dag i fortidsmindernes tegn.

Danmarks fredede fortidsminder rummer med oldtidens gravhøje, mystiske kultanlæg, middelalderlige borgbanker og senere tiders broer og vejdæmninger et væld af spændende fortællinger, der kan opleves direkte på stederne … besøger man en jættestue, befinder man sig i præcis samme rum som oldtidens bønder, der for 5.500 år siden opførte de mægtige stenkamre. Står man ved den vandfyldte voldgrav foran en af vore middelalderlige borge, er det lige så vanskeligt at komme over, som det var for den tungt udrustede kriger for 700 år siden.

Søndagen vil være spækket med muligheder for nye oplevelser med vor gamle monumenter og give rig mulighed for at høre om landets mange spændende og seværdige fredede fortidsminder i land og by.

Vendsyssel Historiske Museum Fortidsmindedag – landskabsvandring i Mosbjerg

Den 28. april er der landsdækkende Fortidsmindedag, hvor museerne landet i regi af Slots- og Kulturstyrelsen over sætter fokus på de fredede og bevaringsværdige fortidsminder. I hele landet er der over 30.000 fredede fortidsminder, der vidner om vore forfædres liv og færden. En stor del af disse er gravhøje, men også velbevarede bopladser, broer, bygninger, voldsteder og ødekirker med meget mere udgør det store korpus af fortidsminder. Ved VHMs afdeling i Mosbjerg er der et velbevaret og velundersøgt fortidsmindelandskab, der giver et indblik i stedets historie i alle oldtidens perioder. Som del af Fortidsmindedagen inviteres alle interesserede med på en vandretur gennem forhistorien sammen med museumsinspektør Morten Larsen.

Søndag 28. april kl. 11-12, Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg, Jerupvej 613, 9870 Sindal. Vi mødes foran Husmandsstedet. Husk fornuftig påklædning og fodtøj. Deltagelse er gratis.

 

 På Frederikssund Museum benytter vi chancen til at invitere til et særligt kig på helleristninger og på fagfolkenes arbejde med de sælsomme tegn, som er hugget i sten.

En helleristningssten, som tidligere har ligget ved stranden ud for Sønderby i Hornsherred, Frederiksund kommune, er for nyligt blevet rykket til haven ved Frederikssund museum. Stenen blev lagt ved stranden af en tidligere lodsejer, men er oprindeligt fundet et helt andet sted.

De mange skåltegn på stenen vil blive opmalet i samarbejde med Museumsinspektør Flemming Kaul fra Nationalmuseet, som også vil fortælle historier om helleristninger og kulthuset fra Venslev, som også kan ses i museets have.

28. april, kl. 13-15. Gratis. Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

 

Elverdamsdalens gravhøje, hulveje og gamle agersystemer bliver udforsket, når Egnshistorisk Forening, Tadre Mølles Venner og ROMU inviterer til vandring i området omkring Tadre Mølle i anledning af Fortidsmindedag den 28. april. Det er gratis at være med.

Kom med på fortidsmindedag i den fredede Elverdamsdal, hvor fmd. for Egnshistorisk Forening for Hvalsø, Bent Gottfredsen, tager dig med på en spændende kultur- og naturhistorisk vandring. Gottfredsen vil undervejs fortælle om både dalens særegne geologi, om de fredede fortidsminder og om de kulturspor, vi støder på undervejs.

Turen starter på Tadre Mølles P-plads, går ned over Aastrup Kloster til det gamle kalkleje, op til bronzealderhøjene Sneglehøj og Kikhøj og de omkringliggende diger, hulveje og agersystemer i skovparten Hestehaven på østsiden af dalen. Herfra går vejen hjemad gennem skoven til Tadre Mølle, hvor Bent Gottfredsen slutteligt vil orientere om de seneste istandsættelser på møllegården, og hvor man har mulighed for at købe kaffe og kage (bestilles inden turstart).

Fortidsmindedagen arrangeres i et samarbejde mellem Egnshistorisk Forening for Hvalsø, Tadre Mølles Venner og ROMU. Turens længde er ca. 6 km og vil vare ca. 2 timer med efterfølgende mulighed for at nyde omgivelserne og stemningen i og omkring den gamle vandmølle.

28. april, kl. 13-15.30. Gratis. Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, Hvalsø

 

Oplev jernalderbondens liv ved Rødland Hede eller kom med på arkæologisk byvandring i Aalborg.

For fjerde år i træk er Slots- og Kulturstyrelsen og en lang række lokale kulturhistoriske museer landet over gået sammen om at skabe en fortidsmindedag i Danmark for at få danskerne ud i by og land, hvor man vil give dem et øget kendskab til og en større interesse for danmarkshistorien via et besøg på et af vores mange, fantastiske fortidsminder.

I år sker det søndag 28. april, og Nordjyllands Historiske Museum byder på to forskellige arrangementer. Her kan publikum høre mere om jernalderbondens liv ved Rødland Hede eller tage med på arkæologisk byvandring i middelalderens Aalborg. For begge arrangementer gælder det, at det er gratis at deltage, og at det kræver praktisk tøj, da de foregår udendørs.

Se jernalderbondens marker ved Rødland Hede.

Søndag 28. april kl. 10, varighed ca. en time. Mødested: Rødland Hedes P-plads ca. 400 meter nord for adressen Hjortdalvej 301, 9460 Brovst (mellem Tranum og Hjortdal)

 Til fortidsmindedagen 28. april kan man ved selvsyn se de mere end 2000 år gamle marker, som jernalderbønderne dyrkede ved Rødland Hede. Trods tidens tand, er de stadig tydelige for det blotte øje.

Arkæologisk byvandring i middelalderens Aalborg

Søndag 28. april kl. 10, varighed ca. en time. Mødested: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg

 

Kom med tilbage til stenalderen, når arkæolog Helle Holm Hansen fra MUSEUM SALLING inviterer til National Fortidsmindedag ved køkkenmøddingerne i Krabbesholm Skov.

 

Vi mødes i Krabbesholm Skov ved den fredede køkkenmødding, hvor arkæolog Helle Holm Hansen fortæller om køkkenmøddingernes historie, deres funktion og de mange oplysninger, som de rummer om livet på kanten af Skive Fjord i stenalderen.

Arrangementet er gratis og forventes at vare ca. 1 time. Der kan parkeres ved Svanedamsvej, hvorfra der er let adgang til fortidsmindet.

 

Deltag i Fortidsmindedagen 2019, Moesgaard Museum

Skovene omkring Moesgaard Museum rummer mange spændende kulturspor fra både oldtid og nyere tid. I anledning af Fortidsmindedagen 2019, søndag 28. april, inviterer Moesgaard Museum på en vandretur i museets skove med mange af de spændende kulturspor, som skoven gemmer. Det er gratis at deltage. Turen starter ved den sydlige parkeringsplads ved Skovmøllen i Højbjerg.

28. april kl. 10.00-12.00 ved Skovmøllen

[Historie-online.dk, den 16. april 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Heks - ordets magt!
Museumsnumre 37: Hovedvandsæg
DHF anmoder om bred adgang til Mediestream.dk