Menu
Forrige artikel

Amelia Earhart - tidslinje

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 11484

 

Den legendariske pilot Amelia Earhart har fået en vigtig plads i historiebøgerne. Den heltmodige kvinde trodsede samfundets fordomme og blev forbillede for flere generationer. I sit forsøg på at flyve jorden rundt forsvandt hun sporløst et sted i Stillehavet. Følg nedenstående tidslinje for at få et overblik over de vigtigste milepæle i Amelia Earhart liv.

28. december 1920 prøver Amelia at flyve for første gang.
Blot 6 dage efter, tager hun sin første flyvelektion.
Et halvt år senere køber hun sit første fly til $2.000.
I 1922 sætter hun højderekord for kvindelige piloter.
Først i 1923 modtager hun sin pilotlicens.
I 1932 flyver hun som første kvindelige pilot over Atlanterhavet - på rekord tid.
I 1937 gør hun to forsøg i at flyve jorden rundt som den første person nogen sinde.
I andet forsøg løber hun tør for brændstof midt i Stillehavet, og man hører ikke mere fra hende.
5. januar 1939 ca. halvandet år efter sidste radiobesked erklæres hun juridisk død.

Se tidslinjen her

Det er 81 år siden, at den legendariske pilot Amelia Earhart sporløst forsvandt i sit forsøg på at flyve jorden rundt. Earhart kan siges at have fået en vigtig plads i historiebøgerne. Og med god grund. Bliv klogere på den heltmodige kvinde, som trodsede samfundets fordomme og blev forbillede for flere generationer.

Amelia Earhart blev født 1897 i den Amerikanske delstat Kansas. Det var en tid præget af konservative og restriktive holdninger til kvinder; en tid hvor karrieremuligheder var strengt begrænsede af stereotype kønsnormer.

Amelia voksede op med ukonventionelle forældre, der ikke fulgte samfundets regler. De lod Amalia og hendes yngre søster, Muriel, ride heste, klatre i træer og spille tennis. Det var fritidsaktiviteter, som blev betraget som særligt upassende for unge piger og kvinder.

Hård barndom
Amelia havde på mange måder en god barndom, men hun fik i sine teenageår erfaring med livets skyggesider. Faderen, Edwin Earhart, havde et alkoholmisbrug, der blev større og større, hvorfor det blev sværere for ham at fastholde og finde arbejde. Det resulterede i, at familien måtte flytte fra by til by. Amelia endte med at gå på hele seks forskellige gymnasier. Ofte blev pigerne overladt til bedsteforældrene i Atchison, mens moderen forgæves forsøgte at holde sammen på familien. Til sidste valgte moderen at gå fra deres far. Fra den dag af svor Amelia, at hun aldrig ville være afhængig af en mand.

Flyinteressen opstod

Heldigvis for Amelia lakkede det restriktive nittende århundrede mod ende. I perioden mellem 1910 og 1920 voksede mulighederne for kvinder, der ønskede at forblive ugifte og arbejde uden for hjemmet. De fik stemmeret og første verdens krig drev dem på arbejdsmarkedet.

Amelia blev under et besøg ved sin søster i Toronto ekstremt bevæget over at se de hjemvendte sårede soldater. Så i 1918 besluttede hun at droppe ud af universitet for til gengæld at gå i lære som krigsygeplejerske.

Det var her, at Amelia fik øjnene op for luftfart. Soldaternes baggrund og stærke fortællinger vakte stor interesse, og Amelia brugte nu fritiden på at betragte de luftbårne maskiner fra den nærliggende militærbase. Stærkt fascineret af de store, men alligevel skrøbelige fly satte hun sig et livsmål. Hun ville opleve at flyve. Der skulle dog gå mange år før denne drøm gik i opfyldelse.

Som et anker midt i kaos måtte Amelia selv lade sig indlægge, da hun i sit arbejde som sygeplejeske blev smittet med en lungebetændelse. En sygdom som tog hende næsten et år at komme over. Med al den tilbragte tid på hospitaler valgte Amelia at studere medicin ved Columbia University. Men drømmen om at blive læge var imidlertid intet sammenlignet med pilotdrømmen. Så efter et år på lægestudiet droppede hun ud, og flyttede hjem til forældrene, som var genforenet i Californien.

I Californien begyndte Amelia for alvor at forfølge sin interesse for luftfart, og i 1920 kom hun langt om længe ud på sin første flytur. Selvom turen kun varede 10 minutter, vidste hun, at flyvning var hendes kald i livet.

Læs de øvrige artikler om Amelia Earharts liv

 

[Historie-online.dk, den 16. april 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 20: Lustre
Museumsnumre 4: Lommekniv/foldekniv
Den Internationale Auschwitzdag