Menu
Forrige artikel

Fra guld til glemsel & tilbage

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 915

 

Et Ph.D.-projekt, der sætter fokus på en gemt og glemt samling af skulpturer skabt til Christian 9. og Dronning Louises guldbryllup i 1892, er nu blevet tildelt støtte fra Ny Carlsbergfondet. Projektet "Fra guld til glemsel & tilbage; et steds- og brugersensitivt studie af temporære monumenter i byrummet" er et samarbejde mellem Københavns Museum og Institut for Kultur og Kunstvidenskab på Københavns Universitet.

Det er en historisk stor bevilling, som Ny Carlsbergfondet har uddelt til ph.d.-projekter, postdocs og som individuel projektstøtte knyttet til den kunstvidenskabelige forskning. Blandt de 22 projekter, der har fået andel i den samlede donation på i alt ca. 30 mio. kroner, er Københavns Museum og Københavns Universitets fælles projekt "Fra guld til glemsel & tilbage; et steds- og brugersensitivt studie af temporære monumenter i byrummet".

 "Vi er utroligt glade for det positive svar fra Ny Carlsbergfondet til kunstvidenskabelig forskning i guldbryllupsskulpturerne fra Københavns Rådhus. Monumenter skabt til en særlig lejlighed er sjældent fysisk bevaret, men er ofte kun dokumenteret i fotografier, tegninger eller skriftlige kilder. Studiet af æresporten og dens skulpturer kan kaste nyt lys over denne form for nationale og internationale lejlighedsvise markeringer samt sætte aktuelle debatter om midlertidige monumenter i perspektiv" udtaler Louise Jacobsen, museumschef på Københavns Museum.

Skulpturer genopdaget bag en skillevæg

I 2021 blev en helt særlig skulptursamling genfundet bag en skillevæg i Københavns Rådhustårn. Samlingen stammer fra en temporær æresport rejst af Københavns Kommune til Christian 9.og Dronning Louises guldbryllup i maj 1892 på Højbro Plads. Monumentet var tegnet af stadsarkitekt Ludvig Fenger (1833-1905) og udsmykket med gipsskulpturer af billedhugger Vilhelm Bissen (1836-1913). Efter fejringen blev et udvalg af skulpturerne udstillet i Rådhustårnet (senere sted for Københavns Bymuseum) indtil de i ca. 1970 blev samlet bag skillevæggen og glemt.

Forskningsprojektet vil arbejde med tre niveauer:
⎯ Kortlægning og biografi af de bevarede elementer fra 1892-porten, herunder materialer, rumlige kontekster og modifikationer
⎯ Undersøgelse af, hvordan materialer, skiftende tid og rammer påvirker, hvordan et monument forstås og bruges
⎯ Diskussion af 1892-porten i et komparativt lys med inddragelse af temporære installationer i Danmark og udlandet, men med særlig fokus på København

Dette vil gennemføres i tæt samarbejde med det igangværende forskningsprojektet ”Moving Monuments” på Københavns Universitet.

Æresport ved Højbro i anledning Christian IX og Dronning Louises guldbryllup 26. maj 1892. fotograf ukendt,

[Historie-online.dk, den 4. januar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Bomholtprisen til Henrik Skov Kristensen
Arkæologiens Dag i Haderslev
Verdens ældste tandbørste