Menu
Forrige artikel

Herregårdenes Dag

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 5569

 

På Herregårdenes Dag den 18. august slår slotte og herregårde over hele landet dørene op for publikum med arrangementer og aktiviteter i de store huse og deres haver, skove og natur.

Over 30 slotte og herregårde åbner for publikum med et væld af forskellige aktiviteter og arrangementer, når Herregårdenes Dag afholdes for første gang den 18. august 2019.

Man kan for eksempel komme til en rundvisning efterfulgt af en særlig middag og overnatning på Dronninglund Slot i Nordjylland, man kan komme med bag kulisserne på Møllerup Gods på Djursland og smage godsets særlige hamp-produkter eller høre spøgelseshistorier på Clausholm ved Randers. Man kan også tage på svævetur i bøgeskoven ved Skjoldemose Gods og høre spændende fortællinger om H.C. Andersens Fyn eller opleve godsejeren fortælle om guldaldermalerne, som i 1840’erne opholdt sig på Vognserup Gods på Sjælland. Der er arrangementer over hele landet, og de er samlet på hjemmesiden www.gammelestrup.dk/herregaardenesdag. Herregårdenes Dag skal være med til at sætte fokus på landets slotte og herregårde, som er en væsentlig, men ofte overset, del af den danske kulturarv.

Skjoldmose (Rob Lacy)

Herregårdenes glemte kulturarv
I Danmark ligger over 700 herregårde spredt som et fintmasket net udover landet. Det danske landskab er formet af og med godserne, der gennem århundreder har været den væsentligste drivkraft på landet. De store gamle hovedbygninger ligger stadig i dag i landskabet som vidnesbyrd om godsernes enorme betydning – blandt andet som nogle af de største arbejdspladser i landområderne helt ind til midten af 1900-tallet.
Herregårdenes rolle og kulturarv er desværre på mange måder glemt i dag. De fleste har nok set deres lokale slot eller herregård udefra, men kender ikke stedet, historien og betydningen, som godserne har haft gennem århundreder. Herregårdene udgør en vigtig del af vores fælles historie, som har haft betydning for natur og kultur i ethvert lokalsamfund, og de skal derfor være en del af folks bevidsthed. Målsætningen med Herregårdenes Dag er at åbne herregårde over hele landet for et bredt publikum en enkelt dag om året”, siger Britta Andersen, der er direktør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Se hjemmesiden

Billedet på forsiden: Dronningslund Slot

Slotte og herregårde, der deltager i Herregårdenes Dag 2019
Billeskov Gods
Broholm Slot
Børglum Kloster
Clausholm Slot
Dronninglund
Erholm Gods
Gammel Estrup
Harridslevgaard
Herningsholm
Herregården Hessel
Kalø Jagtslot
Kragerup Gods
Lindenborg Gods
Moesgaard
Møllerup Gods
Odden Herregård
Pederstrup
Roskilde Kloster
Salling Østergaard
Saltoftehus
Sanderumgård
Selsø Slot
Skjoldemose Gods
Skjoldenæsholm
Skrøbelev Gods
Sostrup Slot
Spøttrup Borg
Stenalt
Tersløsegård
Visborggaard
Voergaard Slot
Vognserup Gods

[Historie-online.dk, den 31. juli 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ukendte konger i Vejle
Vestsjælland og Vestindien på Holbæk Museum
Omvisning på museet i Randers