Menu
Forrige artikel

Historisk reception på Møntergården

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 5329

Det er lykkedes museet i samarbejde med Center for Middelalderlitteratur på SDU at få lov til at låne og udstille den ældste eksisterende kopi af den allerførste danmarkshistorie: "Ælnoths krønike", forfattet omkring 1100. Et skrift, der ikke tidligere har været udstillet i Danmark.

Den ældste nedskrevne danmarkshistorie er fra Odense
Den danske litteratur fik sin begyndelse i Odense omkring 1100. Her skrev engelske munke om drabet på Knud den Hellige i 1086. Vi kender navnet på en af dem, Ælnoth, som er den første "danske" forfatter. Den ældste eksisterende kopi af Ælnoths tekst er en smukt håndskreven bog produceret i Flandern omkring 1200. Uden dette håndskrift - som udstilles i Danmark for første gang - ville vores viden om Knud, om den tidlige litteratur og de engelsk-danske bånd i perioden være væsentligt ringere.

Den smukke håndskrevne bog vises som led i udstillingen "Knuds Odense - Vikingernes by". Samtidig markeres udgivelsen af bogen bag særudstillingen.

Den 19. maj åbnede udstillingen "Knuds Odense - Vikingernes by" på Møntergården i Odense. Udstillingen kan besøges frem til den 11. marts næste år. Titlen henviser til Danmarks sidste vikingekonge, kong Knud IV (senere Knud den Hellige), der blev dræbt den 10. juli 1086 i Skt. Albani Kirke i Odense, og som i år 1100 blev kåret til Danmarks første helgen. Titlen på udstillingen understreger tillige, at Odense har sine rødder i vikingetiden; det er bl.a. navnet Odense - Odins Vi - et bevis på.

Spektakulær udstilling
Udstillingen præsenterer en række af de fornemme fund, som er gjort forud for de omfattende arkæologiske udgravninger i Odenses bymidte som forløber for Fra Gade til By-projektet. Desuden vises for første gang alle fundene fra vikingeborgen Nonnebakken, den fantastiske bispegrav fra Albani Kirke og Thomas Kluges imponerende maleri af Knud den Hellige.

Ny bog går i dybden
Men en udstilling er kun et ekstrakt af en meget større mængde viden. Med udgivelsen af bogen bag udstillingen præsenteres derfor langt flere detaljer om de mange gode fund. Bogen er som udstillingen bygget op i fire temaer - Odenses opståen, Kongens Odense, Bispens Odense og Borgerens Odense - og baserer sig på en række større og mindre forskningsprojekter fra arkæologer, historikere, naturvidenskabsfolk og konservatorer fra Odense Bys Museer og en række andre institutioner.

Fra vision til virkelighed
Bogen er således endnu et skridt i museets ambitioner inden for konceptet Knuds Odense - vikingernes by. Her bindes forskning og formidling til læg og lærd, i udstillinger, bøger, på internettet, i foredrag og byvandringer sammen. Derved kommer de mange gode historier flest mulige til gavn, og Odense får endnu et felt at brande sig på samt en ny dimension til begrebet bystolthed.

Bogen, der er på 216 sider, er rigt illustreret og skrevet i et let læseligt sprog. Bogen kan købes på Møntergården fra den 13. oktober. Prisen er 198 kr.

Historie-online.dk, den 10. oktober 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
700 år gammel Kristusfigur udlånt til kirken
Next Level på Teknisk Museum
Gravhøj og gelænder