Menu
Forrige artikel

Hver dag er en kamp

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4719

 

Efter at have været lukket siden august sidste år, genåbner Kroppedal Museum den 15. marts. Lukkeperioden har museet blandt andet anvendt til at etablere ny, stemningsfuld udstilling om vikingerne, der levede på Vestegnen for 1200 år siden. Og takket været en donation fra Lokale og Anlægsfonden, har museet også bygget om og etableret nyt publikums- og velkomstområde.

Den 15. marts kan Kroppedal Museum igen byde museumsgæster velkommen i idylliske omgivelser i udkanten Vestskoven. Et nyt publikumsområde, der bl.a. rummer museumsbutik, skal fremover ikke bare skabe mere plads og gøre besøget på Kroppedal lidt mere hyggeligt, men også danne bedre forbindelse mellem museet og de skønne udendørsområder. Ombygningen har fundet sted samtidig med, at museet har etableret udstilling om hverdagslivet i vikingetiden, der er en del af det igangværende formidlingsprojekt Vikingebro.

Vikingerne fra Gotland

’Hver dag er en kamp – en udstilling om mennesket i vikingetiden’, hedder museets nye udstilling. Udgangspunktet for udstillingen er en stor vikingegravplads tæt på Vridsløsemagle, som museets arkæologer udgravede for nogle år tilbage. Gravpladsen er en af de største vikingegravpladser fra tidlig vikingetid, vi kender til herhjemme. Udover at rumme i alt 120 vikingegrave, viste gravfund også, at flere af vikingerne stammede fra Gotland og formentlig var bosat på Vestegnen omkring 800 e.Kr.

Et mix af fiktion og fakta

Nu er de blevet ”genoplivet” i et mix af fiktion og fakta i en udstillingen, der udgøres af både animationsfilm og arkæologiske fund: Publikum møder en vikingefamilie, som de følger hele vejen igennem udstillingen. Og gennem deres historie, får man et anderledes indblik i hverdagslivet i vikingetiden. Det er ikke en fortælling om krigeriske vikinger, der drager på togter for at plyndre. Snarere tværtimod. Det er en historie om det helt almindelige hverdagsliv som bonde, der i sig selv kunne være en barsk og nådesløs affære.

Udstillingsprojektleder Mads Thernøe uddyber: ”- Vi har forsøgt at skabe en anderledes museumsoplevelse, hvor stemning og fortælling er i fokus. Det gør vi bl.a. gennem en smuk og dramatisk animationsfilm, der nok er fiktiv, men som bygger meget indgående på arkæologiske og historiske fakta. Så hvad enten man vil nørde autentiske vikingefund eller om man blot vil have fornemmelsen af at træde ind i en anden verden for en stund, så tilbyder udstillingen begge dele.”

Scenografi og animation

Til at skabe den rette stemning, har Kroppedal Museum allieret sig med scenograferne Torden & Lynild, der normalt designer scenografi til landets førende teatre, og som tidligere har vundet en Reumert for deres arbejde. Animationsfilmen ’År 805’, som er et gennemgående element i hele udstillingen, er skabt af blandt andre illustrator Sune Elskær, som udover at have stor erfaring med at tegne oldtids- og vikingefortællinger i både bog-, film- og udstillingsformat, også producerer storyboards til bl.a. Lars von Triers film.
Sonja Richter har lagt stemme til filmen, der for få måneder siden blev nomineret til to filmpriser ved Ekko Shortlist
Awards for henholdsvis Bedste animationsfilm og Bedste lyddesign.

Se museets hjemmeside

[Historie-online.dk, den 5. marts 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fotoudstilling på Amager
Kriger
Letbanetog på Sporvejsmuseet