Menu
Forrige artikel

Julen på danske museer 2

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2226

 

Jul på Give-Egnens Museum

30. november 2019 – 5. januar 2020    

Åbningstider: tirsdag-fredag kl. 13-16, lørdag, søndag og helligdage kl. 14-17.Lukket: 23,24,25 december, 30-31 december og 1. januar.

Mens alle store som små går og glæder sig til juleaften, spreder julehyggen sig på Give-Egnens Museum.

”Julens Herligheder”

I årets særudstilling ”Julens Herligheder” er det jul og juletraditioner i både fortid og nutid, der er omdrejningspunktet.  Julens traditioner og gøremål gentager sig år efter år. Nogle traditioner forsvinder og nye kommer til, men hvilke gør din jul til noget specielt? Kom og giv dit og se museets bud på, hvad der gør julen til jul.

Peters Jul, autentisk stemning og traditioner

I særudstillingen vil der være rig lejlighed til at se og gense mange af julens traditioner, når julekort, julepynt, julegaver, julestuen, julemaden, juleskikke og meget mere kalder juleglæden frem.

Peters Jul har i år fået en central plads i udstillingen. Følg oplæsningen af Johan Krohns tekst om julen i byen for ca. 150 år siden illustreret gennem genstande i udstillingen.

Mærk hyggen brede sig i stuerne, hvor juletræet ”med sin pynt” har sin plads i flere udgaver, se hedebondens, Peters og måske et, der ligner dit?

Se det autentiske stue- og køkkenmiljø fra omkring 1940 og mærk juletravlheden og hyggen. Her er det fine porcelæn på bordet, der er pyntet op til jul og børnene har ladet legetøj fra julegaverne ligge fremme.

Peter Fabers ”Højt fra træets grønne top”, som han skrev som lejlighedssang til familiens jul i 1848, er der også blevet plads til. Følg den klassiske julesang rundt i udstillingen og se genstande, der kan genkendes fra sangen.

Se landbofamiliens forrådskammer i ”Julens Herligheder”. Hvad gemmer der sig i de flotte halmløb – er det mon nødder, kartofler eller korn?

Ingen jul uden legetøj og gaver. I særudstillingen kan man se julegaver med hovedvægt på datidens legetøj. Se dukkehuse, biler, bamser og nisser.  Tryk på knappen og se Märklin-toget køre.

Nostalgi, hygge og juleglæde er samlet under et i særudstillingen ”Julens Herligheder”.

De tre første adventsweekender er der aktiviteter, levendegjorte udstillinger og det store julekagekaffebord. Hør bl.a. Kurts kor synge julen ind lørdag d. 21. december.

 

JULEMARKED VED DEN SMUKKE GAMLE VANDMØLLE

Det er næsten som om julestemningen kommer af sig selv, når Tadre Mølles venner holder julemarked ved den smukke gamle vandmølle.
Julemarkedet på Tadre Mølle er kendt som Sjællands hyggeligste julemarked. Heller ikke i år kommer der til at mangle ægte gammeldags julestemning ved den smukke vandmølle i de naturskønne omgivelser. Julemarkedet finder i år sted den første søndag i advent, 1. december kl. 10-16.

Der er noget næsten magisk ved sådan en smuk, gammel vandmølle et historisk sted som Tadre Mølle. Her er fortid og traditioner en del af selve stedet. Og op til jul er det næsten som om lyden af bjælder og duften af gran breder sig af sig selv fra møllens indre, fra kværnen, der virker endnu. Som var det selveste julestemningen, der blev malet i møllen.

Helt af sig selv sker det dog ikke. Mange hænder skal der til. Som flittige nisser julepynter Tadre Mølles venner loen og de nyrenoverede stalde - og i boderne sælger dygtige folk deres julevarer, mundgodt og håndlavede julegaver i kvalitetsmaterialer.

Hestevognstur og juleværksteder

Men der er også andet at tage sig til for store og små end at snuse rundt mellem juleboderne: Tag på hestevognstur i Tadre Skoven, vær med til at vække den gamle gårdnisse og besøg de gratis juleværksteder, hvor du kan skære roelygter og lave egne juledekorationer. Køb en frokost eller lun dig med en varm drik og lidt sødt til ganen i møllens hyggelige Café Maries Minde.

Alt i alt er der mange gode grunder til at tage familie og venner under armen denne første søndag i advent, og opleve julestemningen ved den gamle vandmølle i Elverdamsdalen.

 

Som et juleeventyr

Julemarkedet på Møntergården i Odense er som et eventyr af H.C. Andersen. De to første weekender i december kommer børn og voksne helt tæt på den ægte julestemning fra 1800-tallet.

Det summer af liv og aktiviteter i de smukke gamle gårdrum, når de forvandles til én stor markedsplads med handelsfolk i 1800-tals tøj, boder, hestevogne, musikanter, dukketeater og nisser på spil. Traditionen tro har Møntergården drysset den fineste julestemning ud over den gamle museumsgård med illuminerede træer, historiske kaner, flotte juleneg, fristende misteltene og gammeldags julepynt - ligesom på digterens tid. Bliver man lækkersulten, er der masser af lækker i Julecaféen, der byder på H.C. Andersen Gløgg, kaffe, te og kager.

Julerier på børnemuseet

Børnenes Baggård er pyntet op til jul som i 1890 - med julebord, juletræ og juleneg. Snedkermesteren sidder klar i værkstedet i den første julemarkeds-weekend og laver små skibe og hjemmelavede julegaver sammen med børnene, som de kan få pakket ind i gammeldags papir. I køkkenet er snedkerfruen i fuld gang med årets julekagebagning, og hun deler gerne smagsprøver ud til de besøgende. Samtidig fortæller hun om alle de gøremål, der skal være på plads, inden man man holde jul.

Magiske oplevelser for hele familien

Børnekulturhuset byder på magisk jul i Elverhøj, hvor nisserne har pyntet fint op. Troldgubben er ankommet for at deltage i festen, og udenfor står hans flot udsmykkede kane med det store bjørneskind, hvor børnene kan sætte sig op og blive fotograferet. I det kreative værksted kan hele familien hygge sig med at lave flotte julemænd, julepynt og juleklipperier. Og endelig kan man lade julefreden sænke sig ved et af de mange udendørs borde, der er smukt pyntet med grangrene og æbler.

Julehygge i historiens tegn

I de historiske gårdrum er der gøgl og musik med spillemænd, jule-korsang og festlige gøglere. I handelsboderne finder man kandiserede æbler, gammeldags julepynt, skønne uldvarer, sød juleknas, unikt kunsthåndværk og prisbelønnet akvavit. Man kan også møde julemanden, der så helt anderledes ud i gamle dage.

Børneaktiviteter - lørdage og søndage

Møntergårdens julemarked summer af aktiviteter, der taler til børn i alle aldre: Støb din egen tinsoldat, prøv smadreboden, lav dine egne julekort, klip julepynt og sprællemænd, klæd dig ud som en trold og elverpige, nyd duften af julekagebagning og få lækre smagsprøver. Traditionen tro spiller Dukketeatret Svanen op til såvel store som små. I år vises "Hvad fatter gør er altid det rigtige" kl. 11 og 12.45.

Julemarkedet foregår 29. november - 1. december og 6. - 8. december. 
Fredage kl. 15-19 * lørdage 10-18 * Søndage 10-17. 

 

Årets juleudstilling med julekrybber fra mange lande
Scenen er sat i det orientalske Betlehem, når Museum Østjylland i Grenaa åbner årets stemningsfulde juleudstilling Et barn er født i Betlehem. Kig indenfor på museet, og oplev julekrybber i alverdens udgaver med den hellige familie, stald, dyr og vismænd som det magiske omdrejningspunkt.

Der er masser af julekrybber fra forskellige lande og tider i årets juleudstilling på Museum Østjylland. De giver et meget varieret bud på, hvordan Jesusbarnet kom til verden. Her ses julekrybbe fra Polen og julekrybbe fra Malawi, som er ved at blive gjort klar til udstillingen, der åbner den 23. november. Fotokilde: Museum Østjylland

Kig indenfor på museet, og oplev julekrybber i alverdens udgaver med den hellige familie, stald, dyr og vismænd som det magiske omdrejningspunkt. Der er garanti for julestemning, når museet inviterer alle til den festlige udstillingsåbning i købmandsgården. Her er stjernedrys, tale ved sognepræst i Fornæs Provsti Kenneth Sørensen, julesang og naturligvis lidt godt til ganen.

Årets juleudstilling 2019: Et barn er født i Betlehem lørdag den 23. november 2019 til søndag den 5. januar 2020 på Museum Østjylland, Søndergade 1, Grenaa. Udstillingsåbning lørdag 23. november 2019 kl. 11.
Gratis. Alle er velkomne.

Store og små, spraglede og klassiske julekrybber fylder udstillingsrummet på Museum Østjylland i årets juleudstilling, Et barn er født i Betlehem. En julekrybbe er en tableauopstilling, der med figurer viser den stald eller hule i Betlehem, hvor Jesus ifølge juleevangeliet blev født.

”Vi har valgt, at juleudstillingen i år skal kredse om selve årsagen til, at vi fejrer højtiden; nemlig fødslen af et helt særligt barn under yderst spartanske forhold, ” fortæller udstillingens tilrettelægger, museumsinspektør Tina Bjerregaard.

Internationale krybber og jule-sjov
Gennem mange årtier er julekrybber blevet fortolket og udviklet på, så de i dag kan præsenteres i alle former, størrelser, farver og kvaliteter. Julekrybberne med Josef, Maria og det lille Jesusbarn i juleudstillingen kommer fra Israel, Afrika, Danmark, Tyskland og Polen, og der leges i udstillingen med fortællingen fra juleevangeliet.
Store og små gæster opfordres til at lege med, når for eksempel den lille arabiske basar er åben, og stjernen skal kastes op på Betlehems himmel.

Julekrybben
Julekrybber laves ofte med små figurer, men den kan også bestå af figurer i menneskestørrelse, af et maleri eller af brugskunst.

De helt store tableauer i menneskestørrelse eller endnu større stod på byens fornemmeste pladser eller i kirkerne, ” fortæller Tina Bjerregaard.

Julekrybberne i Museum Østjyllands udstilling er en blanding af museumsgenstande fra forskellige museer og lokale lån, og på denne måde udstilles helt private julekrybber, som har prydet hjemmene på Djursland.

 

Jul på Horsens Museum!

Mød de gamle indsamlingsnisser, lav julepynt og tag en snak med Oldeforældrene, når Horsens Museum åbner op for årets juleudstilling.

Traditionen tro har vi pyntet museet op i julens ånd, og vi glæder os til at se dig i hele december måned. Temaet for årets juleudstilling er ”Juletræet med sin pynt”, og det betyder pynt i lange baner; både lav-selv-julepynt og nok-se-men-ikke-røre-julepynt. I indgangen bliver du mødt af tre berømte, gamle indsamlingsnisser, der stod foran byens gamle Rådhus tilbage i 70’erne, og i julestuen kører vores lille juletog rundt i et sneklædt landskab.

Vores oldeforældre sidder klar med historier om jul i gamle dage, og mangler du et godt motiv til årets julefoto – frygt ej; vores rensdyr siger ikke nej.

 

Nissefortællinger og julestemning for hele familien på Greve Museum

Så ringer juleklokkerne ind til julenisser og julehalløj! På årets sidste novemberdag markerer vi julemånedens begyndelse med nissefortællinger for hele familien. Historiefortæller André Andersen kommer på besøg og fortæller om et hemmeligt nisseliv på støvede lofter, hemmelige kamre, og kongelige tårne.

Det’ Bimler og Bamler

Det bimler og bamler fra kirkeklokkerne, grantræerne dufter af jul, og André Andersen glæder sig til at jule om dig med gode nissehistorier. Han ved, hvad han taler om, for selvom man ikke lige kan se det, så har han faktisk nisseblod i årerne. Hans oldefar var nemlig fortællenisse af første grad på museumsloftet, og det er herfra, at André har arvet sin evne til at fortælle for store og små. Og når det er jul, elsker han at fortælle de historier, hans oldefar har fortalt. Vidste du, at Bimler og Bamler fra kirketårnet er to nisser, der boede i kirken ved siden af museet? Og ved du godt, at det er nissernes skyld, at dine forældre altid mangler en sok, når de har vasket tøj? Og ved du godt, at en fortællenisse kan digte julehistorier ud af ingenting? Kom og oplev André Andersens julefortælling lørdag den 30/11 kl. 11.30 på Greve Museum.

Oplev den gamle jul på landet

Efter teaterforestillingen er der mulighed for at se Grevegårds gamle stuehus med julepyntede stuer, hvor man kan opleve, hvordan julen blev fejret på landet i gamle dage. Her kan du også se, hvorfra nissen har fået sin røde hue. Nissens klædedragt minder nemlig meget om bondens hverdagsdragt i 1800-tallet: grå trøje og bukser, en hat eller hue, uldsokker og træsko. Nisser har det jo med at gemme sig, men hvis du er heldig, får du måske et glimt af gårdnissen med den røde tophue. 

 

JULEVÆSNER PÅ MOESGAARD

Mød 10 af julens mørke væsner tre lørdage op til jul.
Op til jul står porten mellem vores og julens verden åben. Væsner fra den ældgamle europæiske julemytologi lister sig ud af mørket og ind i museets udstillinger.

Hvis du er heldig og opmærksom, kan du på Moesgaard opleve 10 levende væsner, herunder bl.a. Gwiazdor, Julebukken og selveste Krampus.

Hvornår kan væsnerne opleves?
Tre lørdage kan du opleve julevæsnerne på Moesgaard.

·         Lørdag 30. november

·         Lørdag 7. december

·         Lørdag 14. december

Program,

JULEVÆSNER PÅ MOESGAARD
Mød 10 af julens mørke væsner tre lørdage op til jul.
Op til jul står porten mellem vores og julens verden åben. Væsner fra den ældgamle europæiske julemytologi lister sig ud af mørket og ind i museets udstillinger.

Hvis du er heldig og opmærksom, kan du på Moesgaard opleve 10 levende væsner, herunder bl.a. Gwiazdor, Julebukken og selveste Krampus.

Hvornår kan væsnerne opleves?
Tre lørdage kan du opleve julevæsnerne på Moesgaard.

·         Lørdag 30. november

·         Lørdag 7. december

·         Lørdag 14. december

Program Få en anderledes juleoplevelse og opleve de lyslevende mytologiske væsnerne.

Kl. 12.00–15.00: Væsnerne er løs på museet
Få udleveret et flot hæfte med en oversigt over væsnerne, og se om du kan finde dem på museet.

Kl. 15.30: Præsentation af væsnerne
Samling omkring museets centrale trappe, hvor Moesgaards væsenekspert præsenterer julevæsnerne enkeltvist.

kl. 16.00: Væsnerne udvandrer
Væsnerne vandrer ud i mørket og forsvinder.
Få en anderledes juleoplevelse og opleve de lyslevende mytologiske væsnerne.

[Historie-online.dk, den 26. november 2019]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 26: Personlige ure
Oswald Spengler - Historiens Aktører nr. 49
APRIL