Menu
Forrige artikel

Nye medlemmer af DHF

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1651

 

Greve Museum og Mosede Fort

Greve Museum - Bækgårdsvej 9 - 2670 Greve

Udstillinger i Grevegaard https://www.grevemuseum.dk/

Permanent udstilling om Greve i det 20. århundrede

Forstadsliv, velfærd og kampen for det gode liv er nogle af de temaer, du støder på i udstillingen om Greve i det 20. århundrede. Her kan du blive klogere på hvorfor byen kom til at se ud, som den gør i dag.

Edderbroderemig

Vises frem til d. 13. september 2020

Hvad sker der, når ”old school” broderi møder aktivisme i form af broderi? For en gruppe af broderende kvinder og mænd kan broderiet være med til at inspirere, aktivere, opmuntre, diskutere, skubbe grænser, og engagere. Form og indhold bliver hinandens modsætninger og bryder med vores opfattelser af hvad et broderi er og kan.

Mosede Fort - Mosede Strandvej 87A - 2670 Greve

https://www.mosedefort.dk/

Opførelsen af Mosede Fort begynder i 1913, og fortet stod færdigt i 1916.

Kystbefæstning
Fortet er en del af Forsvarsordningen af 1909, og er tænkt som en forstærkning af Københavns kystbefæstning. Formålet er at forhindre en fjendtlig landgang ved Køge Bugt. Fra den 22. juli 1916 var fortet bemandet med kystartillerister, og i årene 1916-18 fungerede fortet både som kystbatteri, og også som en del af Tunestillingen – den fremskudte skyttegravlinje, der skulle beskytte København. Fortet var fuldt bemandet frem til 1922.

Fra 1923 bruges fortet kun til øvelser og til prøveskydninger, men i forbindelse med udbruddet af 2. Verdenskrig bliver fortet igen bemandet med danske soldater. Under besættelsen af Danmark 1940-45 bruger den tyske besættelsesmagt fortet som observationspost og fangelejr, og efter krigen fortsætter den danske stat med at bruge fortet som interneringslejr frem til 1947.

Fra 1947 og frem til 1970 bruges fortet primært af Hjemmeværnet, samt til øvelser og prøveskydninger. Siden 1970 har fortet fungeret som offentlig Strandpark.

Greve Kommune overtog Mosede Fort fra Roskilde amt i 2007. Fra 2010 har Greve Kommune i samarbejde med Greve Museum renoveret det fredede fort, så kasematten nu er åbnet som museum.

Greve Museum og Mosede Fort er nye medlemmer af Dansk Historisk Fællesråd og dermed med til at støtte historie-online

[Historie-online.dk, den 1. september 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 6: Briller
Museumsnumre 5: Biblen
Særudstillingen "Min vestindiske arv i Vejle"