Menu
Forrige artikel

Slægtsforskernes Bibliotek - en præsentation

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1981

 

Slægtsforskernes Bibliotek blev etableret i 2012 af den almennyttige forening Danske Slægtsforskere. Det primære formål med Slægtsforskernes Bibliotek er at digitalisere litteratur inden for historie, slægtshistorie, personalhistorie, kildeskrifter, opslagsværker og hjælpemidler.

Den fysiske samling består i dag af mere end 40.000 titler, der siden 2012 er blevet opbygget gennem store donationer fra Rigsarkivet, Slægtsgårdsarkivet, den genealogiske samling fra Biblioteket Frederiksberg samt mange mindre samlinger fra arkiver, biblioteker og privatpersoner. Biblioteket har nu digitaliseret 10.000 titler af disse, der stilles frit til rådighed online. Det er dermed den største online-samling i Danmark inden for emneområderne.

Derudover har Slægtsforskernes Bibliotek modtaget en omfattende samling af årsskrifter dækkende en lang række skoleinstitutioner såsom latinskoler, realskoler, gymnasier, lærerseminarier, højskoler m.fl. fra begyndelsen af 1800-tallet og frem til slutningen af 1900-tallet. Samlingen består af mindst 20.000 titler, der oprindeligt stammer fra Dansk Skolemuseum, hvorfra samlingen ved dette museums lukning blev overført til Sønderjysk Skolemuseum. Nu står Slægtsforskernes Bibliotek for digitalisering af samlingen.

Gennem bibliotekets side, slaegtsbibliotek.dk, findes der en række søgemuligheder i samlingerne. Man kan søge i både bibliotekssystemets bibliografiske data (samtlige titler) og med fritekstsøgning i den digitaliserede bestand (over 1 mio. online-sider). Derudover findes der specialsøgninger såsom definerede emnesøgninger.

Der er indgået en aftale mellem Slægtsforskernes Bibliotek og Copydan, og godkendt af Kulturministeriet. Aftalen giver biblioteket mulighed for at digitalisere den overvejende del af bibliotekets bestand og gøre den tilgængelig online for almenheden. Aftalen omfatter alene værker, der er udgivet til og med 1989.

Aftalen giver mulighed for at digitalisere værker, der ellers ville være vanskelige at afklare rettighedsmæssigt. Derudover har Slægtsforskernes Bibliotek indgået publiceringsaftaler med mange partnere. Fx publiceres Danmarks Adels Aarbog online ved Slægtsforskernes Bibliotek, lige som der er indgået aftaler med en lang udgivere, forfattere, lokal- og amtshistoriske selskaber.

Slægtsforskernes Bibliotek drives alene ved hjælp af omkring 25 frivillige. Det økonomiske grundlag i øvrigt dækkes af Danske Slægtsforskere, fonde, offentlige tilskud og private sponsorer. Biblioteket fik i 2019 en andenpræmie i den Historiske Fornyelsespris og i 2020 Slægtsforskerprisen.

[Historie-online.dk, den 19. maj 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 11: CNCS i Moulins
Verdens ældste indskrift med Odin fundet på Vindelevguld
Findes julemanden?