Menu
Forrige artikel

Stemmer fra Amar

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4330

 

Podcastserien ’Stemmer fra Amar’ beskriver Amagers historie fra tilblivelsen efter sidste istid for 14.000 år siden, over hollændernes ankomst i 1500-tallet, jødernes flugt under 2. Verdenskrig og frem til i dag. Serien er lavet af en lokal historiker og journalist, der var træt af fortællingen om lorteøen og giver et hurtigt indblik i øens begivenhedsrige historie. Podcasten lanceres på Tårnby Hovedbibliotek tirsdag d. 1. oktober.

Der sker så meget på Amager. Det gjorde der også før i tiden. I dag er det områdefornyelse, Ny Amagerbrogade, nybyggerier, tilflyttere med ressourcer og en langsom indtagelse af øens gamle industriområder til boliger og kultur. Lufthavnen har vokseværk og Dragør indtages af velhavende liebhavere. Før i tiden var det jagten på rensdyr, dyrkningen af den frugtbare muldjord eller kampen om at være kongens amagere. Historierne er mange på den tættest beboede ø i Danmark. Den nye podcastserie Stemmer fra Amar ser nærmere på Amager som ø og som historisk område. Serien er lavet af historiker, journalist og lokalbeboer Majken Astrup, som havde en ambition om at lave ti afsnit der gav et hurtigt og spændende indblik i øen og beboernes historie. Og modarbejdede lorteøens image.

En personlig fortælling

I 2013 flyttede Majken Astrup med sin kæreste og to børn fra Frederiksberg til Amager. Hun anede intet om øen før hun flyttede hertil, men blev hurtigt optaget af øens markante historie. Ikke mindst fordi hun oplevede en meget håndgribelig modstand mod øen. ”Da jeg flyttede herud oplevede jeg at folk ikke helt vidste om de skulle lykønske mig med mit nye hjem, for Amager mente de jo ikke var særlig ophidsende. Nærmest lidt grim og kedelig. Provinsiel. Det pirrede min nysgerrighed og jeg begyndte at læse op på øens historie. Ikke mindst hele fortællingen om lorteøen,” forklarer Majken Astrup.  Hun indså at Amager var meget mere end sit omdømme og besluttede sig for at fortælle øens historie på sin egen måde: som en personlig historiefortælling. ”Amager er en kontrastfyldt ø med storstilede byggeprojekter og spændende eksperimenter op igennem historien. Jeg blev paf over de mange skift og ændringer øen har været udsat for. Men jeg savnede den nemme og fortællende indgang til øens historie og tænkte at en podcast måske var løsningen. Jeg lytter selv meget til podcasts og elsker den personlige og ofte fabulerende stil,” fortæller Majken Astrup.

Også projektets fotograf, Rikke Colburn er bidt af øen. Hun har boet på Amager med sin kone og søn siden 2006, først i øst og nu i vest. “ Jeg flyttede hertil uden at kende Amager. Det var lejligheden jeg forelskede mig i, men der gik ikke længe, før jeg faldt pladask for den særlige stemning, der er på Amager", forklarer hun.  "Amager har meget forskellige områder. Der er gårde og landsbyidyl, en historisk fiskerby, tætbebyggede områder med højhuse, store grønne naturområder, strande, havne og en lufthavn. Der er meget at gå på opdagelse i, og jeg bliver stadig ved med at finde nye, spændende steder.", forklarer Rikke Colburn.

Fakta om Stemmer fra Amar

Lancering af podcasten finder sted på Tårnby Hovedbibliotek tirsdag d. 1. oktober kl. 16-17.

Stemmer fra Amar udkommer første gang tirsdag den 1. oktober og efterfølgende hver 14. dag. Serien kan findes på Itunes og Soundcloud, samt på www.astrup.media.

Billedet på forsiden er fra Amager Fælled med Ørestaden i baggrunden. Foto: Rikke Colburn.

[Historie-online.dk, den 25. september 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Europæisk pris til Den Gamle By
Museumsnumre 57 - Tinsoldater
Museumsnumre 54 - Ordner og medaljer