Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 21, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 972

 

I denne uges flow-tv stifter vi bekendtskab med så forskellige historiske personer som statsminister Poul Schlúter, nazilægen Carl Værnet og Jacob A. Riis, der fik stor indflydelse i USA. Vi skal også se nærmere på det fascinerende Bayeux-tapet, besøge strandingsmuseet i Thorsminde og se på en koldkrigsbunker i Kerteminde. Dertil historien om Premier League, en serie om 90’erne, og lørdag eftermiddag er der mulighed for at hygge sig med ”Sidste stik”. God fornøjelse!

 

Den danske nazilæge i Buchenwald

DR2, 24. maj, kl. 21:00

Jan og Kirstens bedstefar udførte eksperimenter på homoseksuelle fanger i den tyske koncentrationslejr, Buchenwald, og efter Anden Verdenskrig startede han et nyt liv i Argentina. Den mørke fortid lod han blive hos familien i Danmark. Historien om den danske nazilæge Carl Værnet er en mosaik af glansbilleder, skræmmebilleder og nøgterne dokumenter. Det er en historie om ondskab og opportunisme, og om hvordan én mands handlinger kaster skygger af skyld og skam over hans efterkommere.

 

Mysteriet om Bayeux-tapetet

DR2, 24. maj, kl. 23:30

Fransk dokumentar fra 2021. (Les Mystères de la Tapisserie de Bayeux) En episk beretning om Vilhelm Erobrerens invasion af England i 1066, med kampscener, dyr og skibe. Bayeux-tapetet er noget af et mysterium. Det er slet ikke et tapet, men et utroligt detaljeret broderi på 70 meter, som har overlevet pest og to verdenskrige. Ved hjælp af den nyeste teknologi prøver forskere at afdække Bayeux-tapetets hemmeligheder. Hvilken rolle spiller vikingeskibene i Roskilde? Taler tapetet overhovedet sandt?

 

Historien fra Strandingsmuseet St. George

DK4, 25. maj, kl.  21:20

På den lange smalle tange; Thorsminde Tange, der adskiller Vesterhavet og Nissum Fjord, ligger byen Thorsminde -" en by som måske mere er en fiskerihavn end en by. Slusen, som blev anlagt i sidste halvdel af 1800-tallet, sørger for at regulere vandstanden og saltindholdet i Nissum Fjord. Stednavnet Thorsminde er sammensat af fiskebetegnelsen "torsk" og af "minde", som tilbage i 1466 blev udtalt mynnæ, og som betyder munding. I dag ligger der, inden for slusen, et mindre antal fiskerbåde til fjordfiskeri og på ydersiden af slusen, ligger de større kuttere, som alle lander konsumfisk. Kigger vi tilbage i historien, så er der her ved kysten gjort adskillige fund efter strandinger af utallige skibsforliser. På Strandingsmuseum St. George skal vi se et af verdenshistoriens største skibskatastrofer -" et forlis med knap 1400 omkomne.

 

Fodboldfeber - historien om Premier League (3:4)

DR1, 25. maj, kl.  23:40

Fra sportsmænd til rockstjerner. I midten af 90'erne går engelsk fodbold ind i en ny professionel og kommerciel tidsalder. Premier League vokser og en ny generation af fodboldspillere, som David Beckham og Keith Gillespie, skal lære at navigere i deres nyfundne status som stjerner og kulturelle ikoner. Britisk sportsserie fra 2021. (A Whole New Ball Game)

 

Kerteminde koldkrigsbunker

DK4, 26. maj, kl. 21:10

Siden 1968 har forbi passende intetanende gået over en underjordisk bunker i Kerteminde. Bunkeren, eller rettere kommandocentralen, blev bygget for at beskytte centrale, vigtige personer samt det civile beredskab under en alvorlig trussel eller angreb, især under den kolde krig. Tilstedeværelsen af bunken var en beredskabshemmelighed og ikke noget, der blev talt om i offentligheden, men den rummede alt nødvendigt udstyr mv. for at kunne opretholde et parallelsamfund i 30 dage. Heldigvis blev bunkeren aldrig taget i brug, men der blev jævnligt lavet omfattende øvelser, og stedet er i dag stadig fuldt funktionsdygtigt. Til trods for at det i dag er blevet omdannet til et museum. Det er en tidslomme, der viser, hvor alvorlig truslen fra øst var. Så alvorlig at man i man i værste tilfælde kunne trykke nye pengesedler, lave rationeringsmærker og ikke mindst være i sikkerhed, hvis en atombombe sprang tæt på.

 

Sidste stik

DR2, 27. maj, kl. 16:55

Amerikansk Oscar-belønnet krimikomedie fra 1973. (The Sting) Hooker og Luther ernærer sig ved småsvindel, indtil de en dag kommer til at svindle sig til mafiapenge, og Luther bliver myrdet af mafiabossen Lonnegan. Hooker opsøger Luthers gamle svindlerven Henry Gondorff, og i 1930'ernes Chicago sætter de to sig for at hævne drabet på Luther ved at gøre Lonnegan til ofret i et gigantisk bondefangernummer. George Roy Hills legendariske svindlerkomedie modtog ikke færre end syv Oscars. Medvirkende: Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw m.fl. Instruktion: George Roy Hill.

 

Schlüter (1:3)

DR2, 28. maj, kl.  21:00

Kaos, tårnhøj arbejdsløshed, tæt på statsbankerot. Det er Danmark, da Poul Schlüter overtager nøglerne til Statsministeriet efter Anker Jørgensen i 1982. Og selv om de færreste spår Schlüter, som bliver betragtet som en politisk letvægter, en lang periode på Danmarks mest magtfulde post, ender han med at sidde der i mere end 10 år. Det har dog store personlige omkostninger for ham og hans familie, som han i perioder ikke ser meget til. År senere får en teenagepige at vide, at hendes far er landets statsminister...

 

De vilde 90'ere (1:10)

DR2, 29. maj, kl. 18:30

Amerikansk dokumentarserie fra 2021. (Dark Side of the 90's) I begyndelsen af 1990'erne dominerer tre store kanaler amerikansk tv: ABC, CBS og NBC. Så trænger Fox Network sig ind på markedet med tv-serierne The Simpsons og Beverly Hills 90210. Teenage-seerne har penge og tiltrækker annoncører, men kræver også tv, som de kan spejle sig i. Alkoholisme, stofmisbrug og sex bliver emner i primetime. Hvordan formåede Fox Network at flytte grænserne for underholdning og ændre tv for altid?

 

Jacob A. Riis der ændrede Amerika

DR2, 30. maj, kl.  20:00

Historisk dokumentar fra 2022. Historikeren Tom Buk-Swienty tager os med på en rejse gennem Jacob A. Riis' utrolige liv. Jacob udvandrer i 1870 som fattig tømrersvend fra Ribe til Amerika på grund af ulykkelig kærlighed. Men i New York bliver han hjemløs og er døden nær af sult. Stædigt kæmper han sig op gennem samfundslagene, og bliver en kendt journalist og reportagefotograf. Han ender som bedste ven med præsident Theodor Roosevelt og én af de vigtigste reformatorer af det amerikanske samfund.

[Historie-online.dk, den 23. maj 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 44, 2023
TV-tips, uge 20, 2024
TV-tips, uge 16, 2024