Menu
Forrige artikel

Middelalderborgen Borg Brink

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1196

 

Kom til åbent hus lørdag den 3. juni 2023 kl. 10-14 og oplev en arkæologisk udgravning af middelalderborgen Borg Brink.

I fire uger fra den 15. maj til den 9. juni 2023 udgraver et hold studerende fra Aarhus Universitet i Samarbejde med Museum Sønderjylland og Norsk Universitet NMBU, Ås. Der udgraves et af de største, men mindst kendte middelalderborganlæg for sidste gang, og dette er den endelige mulighed for at få den store fæstning indskrevet i danmarkshistorien.

 Udgravning af Borg Brink 2021. Fra v. Sofie Sand, Daniel Dam Olsen og Cecilie Høier Schmidt. Foto: Trine Bie Andersen

Tidligere udgravninger viste, at borgen, der menes at have tilhørt Ribebispen, er ældre end dens første omtale i skriftlige kilder og går tilbage til 1100- eller 1200-tallet. Bevarede regnskaber bevidner om livet på borgen i senmiddelalderen. De nævner bevæbnede mænd og tjenestefolk, som har været med til drive hverdagen på fæstningen.

I 1562 blev borgen revet ned i reformationens kølvand. Byggematerialerne blev genbrugt andre steder, og resterne af borgen forsvandt under jorden.

 Udgravning af Borg Brink 2021. Foto:Sofie Sand

I 1990’erne blev borgen endelig genopdaget, og ved brug af magnetisk måleudstyr har arkæologerne dannet et billede af borgresterne. Der er tale om et grundareal på størrelse med Hammershus borgens hovedbygning på 2700 m2. Formålet med denne udgravning er at udvide forståelsen af borgens omfang, struktur og alder.

Tidligere udgravninger har vist, at der er tale om en borg med forborg og flere voldgrave. Arkæologerne har også fundet potteskår, som peger på borgens oprindelse i 1200-tallet eller endnu tidligere.

Fund fra udgravning i 2021. Foto:Helena Christensen

Kom og se en arkæologisk arbejdsdag og skrivning af sønderjysk historie.
Til åbent hus vil der være rundvisning på udgravningen, og fortælling om stedets spændende fortid og arkæologernes opdagelser. Det hele foregår på Ballum Østerende 11, 6261 Bredebro, lørdag den 3. juni 2023 kl. 10-14.

[Historie-online.dk, den 17. maj 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 56: ”Schloss Wartburg”, Tyskland
Forhistoriens migrationer
Museum på Rejsen 55: Luxembourg