Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 26, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 766

 

Sidste tv-tips inden ferien både dokumentar om John McEnroe og Anne-Marie Mais litteraturkanon. Vi skal til Frøslevlejren efter afslutningen af 2. verdenskrig, ørkenkrigen under 2. verdenskrig og til bombesprængning i København i 1985. Desuden noget om amerikanske milliardærer, skulpturer på gader og pladser og endelig Thomas Vinterbergs drama om atomubåden Kursk. Og så må I ellers selv finde ud af, hvad der er i fjernsynet de næste tre uge – men det er nu heller ikke så svært, for Tour de France begynder på lørdag og kører i tre uger på TV2 og Wimbledon begynder på mandag og kan ses på DR. Så det skal nok gå alt sammen! God sommer!

 

Magtskifte i straffelejren - opgøret i Sønderjylland

DR2, 28. juni, kl. 19:05

Mere end 70 år efter afslutningen på 2 verdenskrig fortæller en række vidner fra det tyske mindretal om et sjældent beskrevet kapitel i den danske befrielseshistorie. Omkring 3500 mænd fra det tyske mindretal blev efter befrielsen afhentet og indsat i Frøslevlejren, fordi de havde sympatiseret og samarbejdet med den tyske besættelsesmagt. Dette er deres historie om hvordan retsopgøret i Sønderjylland påvirkede familiers liv og fik konsekvenser for eftertiden. Filmen indeholder en lang række optagelser fra besættelsestiden lavet af mindretallet selv som aldrig tidligere er blevet vist på TV. 

 

Kursk

DR2, 29. juni, kl.  22:45

Autentisk drama fra 2018 af Thomas Vinterberg. Den 12. august 2000 rammer katastrofen den russiske atomubåd Kursk. En torpedo eksploderer, hvorpå ubåden går til bunds med mand og mus. Mens besætningen kæmper for deres liv, kaster deres familier sig ud i en desperat kamp mod de russiske myndigheder, der nægter at tage imod international hjælp for at redde de overlevende. Medvirkende: Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth, Bjarne Henriksen, Magnus Millang m.fl. Instruktion: Thomas Vinterberg.

 

Jeg var der - Bomben ved Vesterport

DR2, 30. juni, kl. 21:40

Dansk dokumentar fra 2013 Tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen tager os tilbage til sin tid i PET, til en dag som han aldrig vil glemme - den 22. juli 1985 - en dag hvor danskerne står ansigt til ansigt med terroren. Vores historie er stykket sammen af en endeløs række af begivenheder. Nogle af dem bliver milepæle i vores fælles bevidsthed. Andre er markante øjeblikke, som skifter historiens kurs. Og så er der de stærke billeder som brænder sig fast på nethinden for altid. I denne serie genoplever vi nogle af de hændelser, sammen med dem der var der.

 

Hitlers ørkenkrig

DR2, 1. juli, kl. 19:05

Fransk dokumentar fra 2022. (Hitler's Desert War) Nordafrika, 1941. I ørkenen mellem Libyen og Egypten er scenen sat for et af 2. Verdenkrigs store dramaer. Italiens diktator vil erobre Egypten. Af frygt for en ydmygelse har Adolf Hitler sendt Afrikakorpset. Men den tyske general Rommel trodser Hitlers ordrer og udfordrer Det Britiske Imperium i Egypten. Siden 1940 har Storbritannien oplevet nederlag på nederlag. Kan Winston Churchill og general Montgomery alligevel sejre i ørkenens helvede?

 

John McEnroe - Verdens vredeste tennisstjerne

DR2, 2. juli, kl. 22:15

Amerikansk dokumentar fra 2022. (McEnroe) Tennisstjerne, perfektionist, hidsigprop. Som 18-årig stormer newyorkeren John McEnroe frem under Wimbledon i 1977. Inden længe er han verdenskendt for sit temperament på og udenfor banen - og for de legendariske kampe mod Björn Borg og Jimmy Connors. Men han er besat af at vinde og tilsidesætter sin familie og sit mentale helbred. Hvorfor? Hvilke indre konflikter kæmper han med? Og hvad finder han ud af, da han en nat går på opdagelse i sin hukommelse?

 

Verdens rigeste milliardærer: De nye superhelte

DR1, 3. juli, kl. 7:15

Britisk dokumentarserie fra 2022. (Rise of the Billionaires) Silicon Valley, 1997. To geniale og ambitiøse ph.d.-studerende på Stanford effektiviserer internetsøgninger, og etablerer Google i en garage. Nogle år senere på Harvard er Mark Zuckerberg ved at skabe Facebook. De er rivaler, men tilsammen forandrer vores virtuelle - og demokratiske - verden for evigt. Samtidigt beslutter Elon Musk sig for at investere sin internet-formue på rumrejser og ambitioner langt udenfor stratosfæren.

 

Mais Litteraturkanon

DK4, 4. juli, kl. 10:55

Midt i Odense er der et sted med gamle bygninger og en fin stemning. Det adelige jomfrukloster er navnet, hvor der engang har været en bispegård, og hvor kongen har haft sin residens. Stedet har også været ejet af en velhavende Odense-købmand, men endte hos den adelige familie Brahe, og i begyndelsen af 1700-tallet oprettede Karen Brahe et adeligt kloster for ugifte adelsdamer på stedet. Karen Brahe elskede bøger, og hun skabte i sit jomfrukloster en enestående bogsamling på flere tusind bind af bøger og sjældne manuskripter. Klosteret bestod helt frem til 1970, hvor de sidste adelige damer forlod stedet. I dag er jomfruklosteret smukt restaureret af Real Dania og benyttes af Syddansk Universitet. Karen Brahes bøger er for længst forsvundet, men i programrækken "Mais litteraturkanon" fylder litteraturprofessor Anne-Marie Mai fra Syddansk Universitet igen det smukke gamle kloster med bøger -" denne gang med nye bøger, nemlig med en samling af det bedste af nyere dansk litteratur. Anne-Marie Mai har ganske enkelt påtaget sig den ansvarsfulde, yderst omfattende, men også inspirerende opgave at udvælge, anbefale og fortælle om de 100 bedste bøger og deres forfattere fra de seneste godt 50 års danske litteratur. Med "Mais litteraturkanon" får man i kort og komprimeret form indblik i og smagsprøver på de udvalgte værker samt kendskab til deres forfattere -" og ikke mindst inspiration til egen læsning. I dette program fortæller Anne-Marie Mai om Claus Beck-Nielsen og "Claus Beck-Nielsen (1963-2001)".

 

Skulpturerne taler ud

DK4, 4. juli, kl. 20:35

På pladser og torve rundt om i Danmarks købstæder, er der opstillet skulpturerer i alle stilarter. De smelter ind i bybilledet og bliver fast inventar for byens borgere. Men hvis man stopper op og ser på skulpturerne igen, har de ofte meget på hjerte. De kan fx fortælle deres egen historie, lidt om kunstneren bag, om en tidsperiode, eller måske giver skulpturen bare næring til fantasien. Denne gang er vi taget til Køge, hvor der midt på torvet er opsat en statue skabt af billedhuggeren Hermann Wilhelm Bissen. Statuen af Frederik Vll er opstillet i forbindelse med 20-års jubilæet for Grundlovens indførelse. Få historien om hvordan en lille købstad får råd til sådan en pragt og hvem den konge, der blev afbilledet er.

[Historie-online.dk, den 27. juni 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 40, 2023
TV-tips, uge 07, 2024
TV-tips, uge 43, 2023