Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 48, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 658

 

I denne uges tv-tips skal vi høre om taler, der ændrede verden, se en britisk serie om AIDS og høre om alfabetets oprindelse. Desuden en serie om det racedelte Amerika og vold mod kvinder i Tyrkiet. De magtfulde dronninger Elizabeth i England er det også værd at høre om - og endelig er der jul i Krusmølle ved Aabenraa, hvor der er tradition for julemarked. God fornøjelse!

 

Rejseguide til et raceopdelt Amerika (1:2)

DR2, 29. november, kl. 23:20

Amerikansk dokumentarserie fra 2021. (Driving While Black) Opfindelsen af bilen revolutionerede amerikanernes liv. Nu kunne man tage på køretur på de åbne landeveje og skabe minder sammen med familien. Men myten om bevægelsesfrihed i USA bygger på hvides oplevelse med bilen. For afroamerikanere var bilture på tværs af landet ikke et eventyr, men en prøvelse. Her undersøges det, hvordan fremkomsten af bilen bragte nye friheder og nye farer for afroamerikanere.

 

Amerikanske taler der ændrede verden

DR2, 30. november, kl. 21:00

"Yes we can" og "Tear down this wall, mr. Gorbatjev" er to citater vi alle kender. Men hvorfor er lige de citater blevet så berømte? I den danskproducerede dokumentar "Amerikanske taler der ændrede verden," møder vi taleskriverne bag nogle af verdenshistoriens mest berømte præsidenttaler. Og så møder vi de danske statsministre, som blev påvirket af talerne - Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning Schmidt.

 

Aids: De uhørte bånd (1:3)

DR2, 1. december, kl.  22:30

BBC-dokumentarserie fra 2023. (AIDS: The Unheard Tapes) London, 1982. En sjælden form for "kræft" blandt homoseksuelle mænd er begyndt at sprede sig. Terry Higgins er en af de første i Storbritannien, der dør på grund af den nye sygdom. Mens aktivister og læger kæmper for at finde ud af alt om den nye virus, stiger antallet af inficerede med hiv. Gennem aldrig før sendte interviews, optaget i 80'erne og 90'erne, fortælles historien om, hvordan det var at leve med den dødelige 'bøsse-pest', stigmaet og frygten.

 

Alfabetets oprindelse: De første tegn

DR2, 2. december, kl. 14:30

Amerikansk dokumentarserie fra 2021. (A to Z: The First Alphabet) Har al skrift en fælles oprindelse? For flere tusind år siden udviklede mennesket den vigtigste teknologi, vi nogensinde har opfundet. En teknologi, vi alle sammen bruger hver eneste dag. Det er den oldgamle teknologi skrivning, hvis historie er selve civilisationens historie. Men hvordan fandt vores forfædre på skrivning? Hvordan fik de billeder til at tale? Og hvordan udviklede de billeder sig til de bogstaver, vi bruger i dag?

 

Sangerinden, som blev skudt

DR2, 3. december, kl. 22:15

Britisk dokumentar fra 2022. (My Name Is Happy) "Lige siden jeg var otte-ni år, har jeg drømt om at blive sanger." Som 19-årig når kurdiske Mutlu Kaya finalen i den tyrkiske version af 'Talent'. Få dage senere bliver hun skudt i hovedet af en stalker. Mod alle odds overlever Mutlu, men med livsændrende skader. Her følger vi hende, mens hun kæmper for at genvinde sit helbred, sin sangstemme og kæmper imod kvindevold i Tyrkiet.

 

Jul på Krusmølle

DK4, 4. december, kl. 18:55

Julen på Krusmølle udenfor Aabenraa er en elsket tradition, der snart fylder 40 år. Her valfarter folk fra hele landet til julemarkedet, som breder sig over hele gården, også på høloftet og i de gamle stalde. Her finder man den ægte, magiske julestemning -" og Danmarks største æbleskivepande. Juleudstillingen slanger sig rundt på 2.000 kvadratmeter, hvilket svarer til to håndboldhaller. Her er brugskunst og håndværk, cafe, værksteder og salg af pynt, mad, vin -" og selvfølgelig masser af nisser og engle. Her er guld, glimmer og gran. Her kan man se, købe, hygge -" og man kan smage Krusmølles legendariske gløgg og æbleskiverne fra den kæmpestore, specialbyggede pande. Hvert år er der noget nyt at opleve, men den eventyrlige stemning bliver der ikke rørt ved. I dag drives Krusmølle af 3. generation, Cathrine og hendes mand Christian. Men de andre generationer har fortsat en finger med i julemarkedet. For julen er familiernes tid -" og alle i familien Loff elsker julen. Gerda og Hans Frederik Loff købte i 1981 gården Krusmølle i Aabenraa for at få mere jord til deres egen nabogård, men det blev starten på et eventyr. Gården blev brugt til bondegårdsferie i starten, så flyttede sønnen Henrik og hustru Nina ind, og så blev der ellers jul på Krusmølle. Snart sagde Henrik og Nina deres respektive job op, for at gå all in på at køre Krusmølle. I 2022 overtog Gerdas barnebarn, Henrik og Ninas datter, Cathrine med sin mand Christian Krusmølle. De arbejder på at skabe nye traditioner og værne om dem, der har gjort stedet så populært gennem årene. Gerda er stadig en meget synlig person, hun hjælper til der, hvor der er brug for det, Nina styrer biksen på loftet, Henrik sørger for at sætte nye projekter i gang og Cathrine og Christian styrer dagligdagen og driften.

 

Dronningerne Elizabeth I og II: De magtfulde

DR2, 5. december, kl. 23:25

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Elizabeth I and II: The Golden Queens) Elizabeth den Første og Anden kom begge fra et liv i skyggen. Men helt uventede begivenheder ændrede alt for dem. Her ser vi nærmere på de mange lighedspunkter mellem de to dronninger - der begge har overvundet tragedier og modgang og sikret sig en plads i historien som to af Storbritanniens længst siddende og dygtigste monarker.

[Historie-online.dk, den 28. november 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 32, 2023
TV-tips, uge 40, 2023
TV-tips, uge 21, 2024