Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 49, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 580

 

Masser af kvindehåndbold kan suppleres med afroamerikanske matematikere, historien bag kameraet og dronninger, der ændrede verden. Desuden dokumentar om angrebet på Pearl Harbor i 1941, julemærkets historie og amerikanske UFO-rapporter (som midnatsforestilling). Endelig den klassiske Agatha Christie om mordet i Orientekspressen i Kenneth Branaghs udgave fra 2017 med et væld af kendte skuespillere. Så det kan bare sne derude! God fornøjelse!

Historien om Julemærket

DK4, 6. december, kl. 22:20

Julemærket -" en enkel idé, med en kæmpestor betydning. Et godt eksempel på, hvad vi er i stand til, når bare vi er mange nok; sommerfuglens vingeslag, der kan mærkes på den anden side af kloden. Julemærket blev trykt i Danmark for første gang i 1904 og har siden ændret livet, til det bedre, for mange mennesker, også i andre lande. I "Historien om julemærket" fortæller datteren til Julemærkets opfinder Einar Holbøll, Agnethe Holbøll om sin karismatiske far -" og om hvordan ideen bag det lille mærke blev til virkelighed. Men det hele handler ikke om dengang. Også i dag er salget af julemærker og julekort -" samt alle andre ting, der er kommet til, i takt med, at brevene er blevet færre -" med til at gøre livet bedre for mange unge mennesker. Vi er bl.a. med til åbningen af julemærkehjemmet Liljeborg.

 

Angrebet på Pearl Harbor (1:2)

DR2, 7. december, kl. 22:40

Fransk dokumentarserie fra 2021. (Pearl Harbor, le monde s'embrase) Den 7. december 1941 lancerer Japan et overraskelsesangreb på den amerikanske flådebase ved Pearl Harbor, Hawaii. Det virker umiddelbart som en succes for Japan, men får langsigtede konsekvenser. USA, der hidtil har holdt sig ude af 2. verdenskrig, går ind i krigen på de allieredes side. Men hvorfor spiller Japan højt spil ved at angribe det overlegne USA? Og hvor meget ved amerikanerne egentlig om et forestående angreb? Anden del følger umiddelbart efter.

 

Mordet i Orientekspressen

DR1, 8. december, kl. 21:30

Amerikansk krimi fra 2017. (Murder on the Orient Express) Hercule Poirot er på vej hjem til London om bord på den luksuriøse Orientekspres. En snestorm tvinger toget til at standse, samtidig med at en af de farverige passagerer findes myrdet med adskillige knivstik. Poirot er sikker på, at morderen stadig er på toget. Og nu er det op til den belgiske detektiv og hans små, grå celler at løse gåden. Medvirkende: Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer m.fl. Instruktion: Kenneth Branagh.

 

Hidden Figures

TV 2, 9. december, kl. 22:45

I 1950'ernes raceopdelte USA bliver tre kvindelige afroafrikanske matematikere ansat af NASA. De tre kvinder er matematiske genier og arbejder med at lave udregninger for de hvide mandlige ingeniører under rumkapløbet. De stiger hurtigt i graderne, men oplever masser af problemer på grund af racisme og chauvinisme i forbindelse med deres arbejde. De ender med at blive afgørende for, at USA får sendt en astronaut i kredsløb om Jorden inden Sovjetunionen. Undervejs udfordrer de visionære kvinder linjerne mellem både køn og race og er med til at inspirere en hel generation.

 

Historien bag kameraet

DK4, 10. december, kl. 18:35

Danmark var blandt verdens første filmnationer, og landets første filmstudier blev etableret for 100 år siden - et godt stykke tid før æbleplantagen i Californien blev til Hollywood. Lige siden har de danske filmskabere påkaldt sig ikke bare national, men også internationale berømmelse og beundring. Derfor har dk4 lavet en stort anlagt filmkrønike om den danske kort- og dokumentarfilms historie. Det er filminstruktøren Torben Glarbo der har indsamlet gamle filmperler og ikke mindst helt nye og fyldestgørende interview med en lang række af de koryfæer der har opbygget og skabt dansk films fremragende ry og resultater. I det andet program handler det bl.a. om det engelske eventyr og skabelsen af Statens filmcentral.

 

UFO: De tophemmelige rapporter II (1:9)

DR2, 11. december, kl.  23:50

Amerikansk dokumentarserie fra 2020. (Unidentified: Inside America's UFO Investigation) Amerikanske militærveteraner fortæller om en usædvanlig række møder mellem det amerikanske militær og ufoer. Nogle har fundet sted under Vietnamkrigen. Er det de samme uidentificerede objekter, der kan ses på offentliggjorte videoer fra den amerikanske flåde? Har ufoerne fulgt de amerikanske styrker i årtier?

 

Dronninger, der ændrede verden (1:6) Elizabeth

DR2, 12. december, kl. 18:50

Britisk dokumentarserie fra 2023. (The Queens That Changed the World) I 1536 var det utænkeligt, at Elizabeth ville blive dronning. Regenten skulle være en mand. Alligevel overtager hun tronen i en dybt splittet nation. Den protestantiske dronning tillader den katolske tro, så længe den er diskret. Fred og velstand følger, og kulturen blomstrer. Men i 1588 sætter Den Spanske Armada kurs mod England for at afsætte dronning Elizabeth I. Hvordan møder hun truslen fra den spanske kong Philip II? Anden del af serien – om dronning Anne – følger umiddelbart efter.

[Historie-online.dk, den 5. december 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 18, 2024
TV-tips, uge 31, 2023
TV-tips, uge 19, 2023