Menu
Forrige artikel

Rundetårn sætter historien i centrum

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3405

Institutioner er startet i Rundetaarn. Opdagelser er blevet gjort her. Mennesker af danmarkshistorisk betydning er kommet her. Lærde har stræbt efter at blive klogere blandt bogskabe og ved stjernekikkerter. Og høj og lav har passeret hinanden i jagten på Københavns mest charmerende udsigt. 

Kort sagt går verden gennem Rundetaarn og har gjort det siden 1642, da tårnet stod færdigt. Derfor er Rundetaarn centrum for et væld af historier om vores viden, universet, historien, eventyret og verden.

De historier bliver nu draget frem som led i et nyt historieprojekt, som varer året ud og løber af stablen i 300-året for, at zar Peter den Store i 1716 tog turen gennem Rundetaarns sneglegang til hest. 

”De seneste år har vi åbnet ind til Ringerloftet, til Rundetaarns gamle lokum og til sneglegangens hule kerne,” siger Rundetaarns direktør, Jesper Vang Hansen, der har taget initiativ til projektet.

Hver uge resten af året publicerer Rundetaarn en ny historie fra tårnets fortid på hjemmesiden www.rundetaarn.1642.dk 

”Nu er der snart ikke mere, vi kan bygge med mursten, så i stedet laver vi et bygningsværk af historier om alt det, der har udspundet sig i og omkring tårnet.”

Hver uge publicerer Rundetaarn en nyskreven historie, der giver forklaringer og åbenbarer sammenhænge. Det sker på hjemmesiden www.rundetaarn.1642.dk, der er det historiske anneks til Rundetaarns hjemmeside. På 1642-siden, der er opkaldt efter året for indvielsen af tårnet, kan man også tilmelde sig, så man får besked, hver gang der kommer en ny historie.

Man kan for eksempel læse om, hvordan Rundetaarn engang nærmest blev brugt som offentligt pissoir, hvorfor tårnet blev genopført i en tredjedel størrelse i en solrig dal i Californien, og hvad det betyder, at dets mure er bygget i røde og gule mursten.

Alle historier publiceres både på dansk og på engelsk, og genstande fra udvalgte historier bliver udstillet i Bibliotekssalen året ud, så man også helt bogstaveligt kan møde historierne i Rundetaarn.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Skat eller skrot?
Roskildes skjulte perle
Skal den gamle grill på museum?