Menu
Forrige artikel

Underdanmarks tavse skæbner

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 706

 

Danmarks Forsorgsmuseum har fået tilsagn om samlet 5.500.000 kr. fra Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond og Aage og Johanne Louis Hansens Fond til realisering af formidlings- og udstillingsprojektet ”Underdanmarks tavse skæbner”.

”Underdanmarks tavse skæbner” er et af museets til dato absolut største og mest ambitiøse formidlingsprojekter. Det fortæller historien om en række af de mennesker, der igennem Svendborg Fattiggårds 102-årige levetid har været indlagt på anstalten. Hvem var Fattiggårdens indlagte? Hvorfor endte de på Fattiggården? Hvordan var livet for dem der? Hvad skete der med dem, efter de forlod Fattiggården?

 Peter Jørgensen

Det er mennesker, som historisk set ikke er blevet hørt og derfor ikke fylder ret meget i vores historie og det materiale, der er bevaret om dem. Dem som oftest er tavse. Projektet kaster lys over Fattiggårdens skæbner og bringer dem frem i vores fælles historie. Det særlige er, at historien formidles lige der, hvor den udfoldede sig og i de rammer, der er bevaret. Ved hjælp af professionelt udstillingsdesign, smukke og intense scenografiske virkemidler, film, lydfortællinger og moderne teknologi, som kan levendegøre 120 år gamle portrætfotografier, kommer museets gæster helt tæt på de mennesker, der har levet bag anstaltens mure. De kan forbinde sig emotionelt og etisk med skæbnerne, og udstillingen forstærker det bånd mellem fortid og nutid, der er så vigtigt i et samfund.

Samlet drejer det sig om ny formidling på tre etager, hvoraf to i høj grad er uudnyttede samt udearealer. Det her projekt, ”Underdanmarks tavse skæbner”, kommer til at bidrage væsentligt til at manifestere Danmarks Forsorgsmuseum som en central attraktion i det danske museumslandskab. Det binder alle museets tilbud sammen, så man som gæst får en helstøbt oplevelse, der både tilgodeser særudstillinger og Fattiggårdens egen historie, såvel som fattigdommens og ikke mindst fattigforsorgens historie generelt”, siger museumsinspektør Jeppe Wichmann Rasmussen.

 Marie Caroline Møller

Museet har stadig fondsansøgninger ude, men håbet er, at Jeppe Wichmann Rasmussen kan påbegynde arbejdet med udstillingen til maj. Udstillingen forventes at åbne til sommerferien 2026. Jeppe Wichmann Rasmussen har senest stået bag museets store udstilling "ANBRAGT", der åbnede i juni 2023.

[Historie-online.dk, den 17. januar 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kom med marinarkæologen på arbejde
Ingen julesul under 1. verdenskrig
Danmarks Forsorgsmuseum i vinterferien