Menu
Forrige artikel

Historiens 100 bedste danske fodboldspillere

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 3489

 

Af Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

En bog om historiens 100 bedste danske fodboldspillere er kommet som efterfølger på samme forfatters bog om historiens 100 bedste internationale spillere. Torben Aakjær har bl.a. været scout for HSV og Manchester United, og han fortæller indimellem oplistningen af de bedste spillere erindringer fra arbejdet i fodboldens verden.

Det er da en rigtig bodega- eller stadiondiskussion: Hvilke danske fodboldspiller har været de bedste? Det kan man få lang tid til at gå med – og med bogen her kan man yderligere lægge til, for her er både noget at være enig og uenig i. Enighed er der jo nok om den bedste af dem alle – hvilket også fremgår af rækken af andre fodboldspiller og –eksperter, der præsenterer deres hitlister – og det er naturligvis Michael Laudrup. Enigheden er næsten også udtalt, når de næste to i rækken skal nævnes – for det er rimeligvis Preben Elkjær og Allan Simonsen. Derefter kommer der så uenighed. Personligt ville jeg placere Flemming Povlsen foran både Thomas Gravesen og Jon Dahl Tomasson, men her er han altså blot nr. 19 – og Ulrik le Fevre er kun nr. 22. (Og Tommy Troelsen er slet ikke med!)

Hver spiller på listen portrætteres meget kortfattet, alt for kort, synes anmelderen – hvis nu man havde nøjedes med de 50 bedste, så havde der været plads til lidt mere om hver enkelt spiller, og det ville bestemt have været at foretrække.

Mange steder skriver forfatteren, at den portrætterede nok ville være kommet helt i verdenstoppen, hvis ikke der var sket dette eller hint. Men det er jo kontrafaktisk – vi kan ikke vide det, og man må selvfølgelig bedømme ud fra, hvad der rent faktisk skete i den pågældende spillers karriere.

Medtaget på listen er kun spillere, som har lagt støvlerne på hylden – der er altså ingen Christian Eriksen, Pierre Emil Højbjerg eller Kasper Schmeichel med – med hensyn til sidstnævnte, så har målmændene fået deres helt egen liste, hvor farmand Peter naturligvis er nr. 1.

Bogen om de internationale spillere, som altså udkom for et par år siden, er bygget op på helt samme måde, og her kan man da også være både enig og uenig. Top 3 kan man vel godt acceptere: Maradona, Pele og Beckenbauer – men at nr. 4 så er brasilianske Ronaldo (altså ikke Cristiano) og så foran Johan Cruyff, er ikke let at forstå. Jeg ville også have haft Günther Netzer noget højere end nr. 32.

Egentlig troede jeg ikke, der var danske spillere med her, men så dukker Michael Laudrup op som nr. 45 – og Allan Simonsen helt nede som nr. 98. De kunne sagtens begge to være placeret højere, når man ser på den samlede liste. (Og hvor er en af mine yndlingsspillere, Osvaldo Ardiles?). Nå, men det er jo nok noget med, at det er overordentlig vanskeligt at lave en sådan liste, når man har hele verdens bestand af dygtige fodboldspillere at vælge imellem. Så giver listen over de bedste danske spillere mere mening.

I øvrigt mangler der et register i bogen om de bedste internationale spillere. Den mangel har man så heldigvis fået rettet til bogen om de danske spillere.

Anmelderen giver gerne anbefaling, for det er da herligt at sidde i skyggen og være uenig med forfatteren om placeringen af ens yndlingsspillere på listen. Det er faktisk en hyggelig bog. Men forvent ikke en dyb analyse af spillet og dets fremmeste aktører.

[Historie-online.dk, den 16. august 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Merckx – halvt menneske, halvt cykel
Merckx – halvt menneske, halvt cykel
Guldalderen - 25 års dansk håndboldhistorie