Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 14, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1064

 

Her i påskeugen er der mange gode udsendelser og film, som nok kan interessere os, der leder efter det historiske. Søndag er der Paris-Roubaix – et ikonisk cykelløb, der er kørt i Nordfrankrig siden 1896 – og påske-tv har også en række seværdige film, fx ”Gensyn med Brideshead”, ”Bohemian Rhapsody” (med Queen) og Humphrey Bogart, Katharine Hepburn i John Houstons skønne ”Afrikas Dronning”. Dertil dokumentarer om Hitlerjugend, den kristne kulturarv og historiske haver. Spændende bliver også dokumentarserier om hhv. Aztekerne og de åndssvages historie. Og 9. april 1940 kan vi jo ikke komme udenom, og endelig der en dokumentar om unge russere, der ser interessant ud. Så god fornøjelse og god påske!

 

Nazisternes børnesoldater

DR2, 5. april, kl. 20:05

Fransk dokumentar fra 2022. (Hitler's Teen Killers) I foråret 1943 erklærer Tyskland total krig. Men fire års krigsførelse har allerede kostet tre millioner tyske soldater livet. Hitlers hær er svækket, og han har brug for nyt blod. Gennem en omfattende rekrutteringsproces lykkes det ham at hverve 20.000 teenagere og etablere den berygtede 12. SS Panserdivision Hitlerjugend. En børnehær, der udviste en grusomhed, der sjældent ses i krig. Her fortæller få af de overlevende om deres blodige fortid.

 

Jagten på den kristne kulturarv (1:3)

DR2, 6. april, kl. 08:00

Hvordan har 1000 års kristendom påvirket os danskere og vores måde at tænke og leve på? Måske mere end vi tror. Kristian Leth går på jagt efter et svar og undersøger i dette program, hvor frie vi egentligt er i fitnesscentret, i vores madvaner og vores dyrkelse af porno.

 

Aztekernes glemte pyramider (1:2) - Spøgelsesbyens hemmeligheder

DR2, 7. april, kl. 17:15

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Lost Pyramids of the Aztecs) Det storslåede aztekiske imperium. En af de mest magtfulde civilisationer, verden nogensinde har set. Aztekerne var hensynsløse krigere og geniale ingeniører, der underlagde sig et enormt territorium og byggede tårnhøje pyramider. Men efter bare 200 år blev deres store rige erobret af spanierne - og deres byer og monumenter ødelagt. Dyk med ned i aztekernes forsvundne verden.

2. del følger umiddelbart efter, kl. 18.05.


Gensyn med Brideshead

DR1, 8. april, kl. 14:10

Britisk drama fra 2008. (Brideshead Revisited) På universitetet i Oxford i 1925 bliver Charles Ryder ven med den unge, excentriske aristokrat Sebastian, søn af lord og lady Marchmain. Charles inviteres hjem til familiens storslåede gods, Brideshead, og snart er han og Sebastian uadskillelige. Charles forelsker sig i Sebastians søster, Julia, men noget truer med at komme imellem dem. Nemlig familien Marchmains stærke katolske tro. Medvirkende: Matthew Goode, Ben Whishaw, Hayley Atwell m.fl. Instruktion: Julian Jarrold.

 

Bohemian Rhapsody

DR1, 8. april, kl. 20:30

Oscar-vindende musikfilm fra 2018. (Bohemian Rhapsody) Wembley Stadion, 1985. Queen-forsangeren Freddie Mercury træder ud på scenen foran tusindvis af fans til Live Aid. Bandet er på sit højeste. Det har været en kometagtig rejse, fra han møder et band, der mangler en forsanger til den ikoniske koncert: Op- og nedture, stoffer, sex, alkohol, aids. Musikken er revolutionerende og Freddie bryder alle konventioner. Medvirkende: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, m.fl. Instruktion: Bryan Singer.

 

Cykling: Paris-Roubaix

TV 2, 9. april, kl. 10:55

Det klassiske franske endagsløb, der køres for 120. gang, bliver også kaldt for "Helvede i Nord", fordi rytterne skal ud på 259 km, hvoraf hele 54,5 km af dem er på brosten på de såkaldte pavéer. I 2022 blev det benhårde løb, som er et af cykelsportens fem monumenter, vundet af hollandske Dylan van Baarle, som stiller til start for at forsvare sin titel. Blandt hans største konkurrenter er Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Christophe Laporte, Yves Lampaert, Tadej Pogacar og Matej Mohoric. Der er også dansk deltagelse i år, og blandt dem er det især Kasper Asgreen og Mads Pedersen, som har kvaliteterne til at køre med om sejren, og de drømmer begge om at stå som vindere på den klassiske velodrom i Roubaix.

 

24 timer vi aldrig glemmer: 9. april 1940 - da tyskerne kom

DR2, 9. april, kl. 17:55

Kendte og ukendte danskere fortæller om den sorteste dag i Danmarkshistorien. Kl. 4 om morgenen d. 9. april 1940 overskrider tyske tropper grænsen og rykker op gennem Jylland. Samtidig landsætter tyske skibe soldater overalt i Danmark. Allerede to timer efter kapitulerer Danmark til overmagten og regeringen opfordrer befolkningen til at forholde sig roligt. Dagen gør et uudslettelig indtryk på de fleste danskere. Blandt de medvirkende er skaberen af "Matador", forfatteren Lise Nørgaard og den dengang 8-årige Klaus Rifbjerg, samt kendte modstandsfolk som Gunnar Dyrberg fra Holger Danske og Per Gylling Mortensen fra BOPA.

 

De åndssvages historie - De farlige gener (1:3)

DR2, 10. april, kl. 12:30

Karoline blev anbragt på en institution som teenager, og da hun fyldte 18 år blev hun tvangssteriliseret. Overlægerne var nemlig bange for, at de åndssvage ville formere sig i hastigt tempo og degenerere hele den danske befolkning, hvis ikke de greb ind. Lone blev fjernet straks efter fødslen, og hun er vokset op på en åndssvageanstalt uden kontakt til sin familie. Først som 52-årig lykkedes det hende at få kontakt til sine søskende og få svar på, hvorfor hun skulle være anbragt i så mange år. Arnes familie opgav ham ikke, men de måtte kæmpe mod overlægerne for at bevare kontakten til ham, da han var erklæret dybt åndssvag. I dag lever både Arne, Karoline og Lone et almindeligt liv.

Nr. 2 og 3 i serien følger umiddelbart efter.

 

Afrikas dronning

DR2, 10. aprel, kl. 17:30

Amerikansk klassiker fra 1951. (African Queen) Flodbådskaptajnen Charlie Allnut ankommer til en lille missionsstation i Afrika for at advare missionærerne om, at 1. verdenskrig er brudt ud. Rose og hendes bror har ikke meget fidus til den upolerede kaptajn, men Charlie overtaler alligevel Rose til at flygte med hans lille flodbåd, og på deres farefulde tur ad floden får de rig lejlighed til at lære hinanden bedre at kende. Medvirkende: Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley m.fl. Instruktion: John Huston.

 

Historiske haver i Norden - Københavnere på heden (1:2)

DR2, 11. april, kl.13:55

Baldersbæk Plantage fortæller historien om, hvordan store ideer og driftige forretningsfolk forvandlede mager jysk hedejord til skov og mark. Men både haveanlæg og fortællingen om de mennesker, som ændrede historien, har i mange år været gemt væk mellem træer og krat. Det skal der laves om på nu. En storstilet renovering skal kaste lys over både haveanlægget og de københavnere, som i slutningen af 1800 tallet forandrede Danmark for altid.

 

Vi er Rusland

DR2, 11. april, kl. 23:20

"Vi er Rusland" portrætterer en generation af unge russere i perioden 2018 til 2022. Filmen følger tre unge kvinder, Alika, Alyona og Katya, der drømmer om at leve et moderne liv i frihed. Efter Ruslands invasion af Ukraine befinder de sig i en ny virkelighed: En søgen efter kærlighed, venskab og drømmen om at flygte fra Putins Rusland. Filmen giver et indblik i de svære spørgsmål og valg, som unge russere, der ikke kan se en fremtid i Rusland, står overfor i dag.

[Historie-online.dk, den 4. april 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 22, 2023
TV-tips, uge 11, 2024
TV-tips, uge 47, 2023