Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 13, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1007

 

Ugens flowtv bringer os ud i himmelrummets gåder – og på jagt efter den gådefulde Odin. Søren Kam fortrød aldrig sin SS-tid – og vi skal lede efter forsvundne skatte med Janina Ramirez. I Udenrigspolitisk Selskab diskuteres Ukraine-krigen, og vi skal desuden følge et spektakulært kunsttyveri i Stockholm. Spændende lyder også en udsendelse om danske dialekter – og så er der mulighed for at møde den unge Victoria i filmen fra 2009. God fornøjelse!

 

Søren Kam: Nazisten der aldrig fortrød

DR2, 29. marts, kl. 20:00

Historien om Hitlers elitesoldat, der blev en af Danmarks mest forhadte mænd. Den priviligerede grosserersøn fra Charlottenlund melder sig til SS allerede som 18-årig. Han bliver en nazistisk berømthed og møder både Adolf Hitler og Heinrich Himmler, men i Danmark er han foragtet og forhadt for sin deltagelse i et brutalt mord på en BT-redaktør i 1943. Programmet viser private videooptagelser af Søren Kam, der aldrig før har været offentliggjort.

 

I udenrigspolitisk selskab med EU

DK4, 30. marts, kl. 23:10

Hvilken rolle spiller EU i forhold til Ukraine, Rusland og krigen i Ukraine? Hvad gør medlemslandene allerede? Hvilke planer ligger der for kommende initiativer, og hvordan tegner fremtiden for forholdet mellem Ukraine og det europæiske fællesskab? Kan Selenskys ønske om medlemskab opfyldes? Det Udenrigspolitiske Selskabs Charlotte Flindt Pedersen og Mathies Duch Gronemann analyserer og diskuterer EU og krigen i Ukraine med senioranalytiker Jakob Kaarsbo fra Tænketanken Europa. Programmet er produceret med støtte fra Europa-Nævnet.

 

Gåden om Odin: Manden på stenen

DR2, 31. marts, kl. 11:10

Historiker Cecilie Nielsen tager på en opsigtsvækkende jagt ind i vores fælles fortid. For der er noget, hun undrer sig over: er det virkeligt Jesus, man ser på Harald Blåtands Jellingsten, selve Danmarks dåbsattest, og som findes på første side i vores pas? Det er et spørgsmål, der leder hende ind i en mørk og dyster fortid - Odins fortid. For måske spiller den gamle gud en langt større rolle for Danmarks begyndelse, end vi før har troet.

Efterfølges umiddelbart af tre afsnit i serien: Haralds guder, Hjelmens magt, Den romerske gud.

 

Forsvundne verdener og skjulte skatte III

DR2, 1. april, kl. 20:00

Britisk dokumentar 2022. (Lost Worlds and Hidden Treasures) Myter, mysterier og forsvundne skatte. Tag med kulturhistoriker Janina Ramirez, når hun går på jagt gennem byer, gravkamre og slotte på sporet af den mest funklende af alle skatte på Jorden. Tutankhamons propfyldte grav. En af verdens største oldtidsfund. Hvordan blev den fundet? Og hvem var manden, der udgravede den?

 

Vilde kunsttyverier (3:3)

DR2, 2. april, kl. 18:00

Britisk dokumentarserie fra 2022. (Stolen: Catching the Art Thieves) Den 22. december 2000 blev kunstværkerne "Samtale" og "Ung pariserinde" af Renoir og et selvportræt af Rembrandt, til en værdi af £20 millioner, stjålet fra det svenske Nationalmuseum i Stockholm. Det brutale røveri ledte politiet ud på en kompleks jagt fra russisk organiseret kriminalitet til USA. Her dykker vi ned i jagten, der involverer karismatiske FBI-agenter i Hollywood.

 

Danmarks dialekter

DK4, 2. april, kl. 19:05

Har du nogensinde undret dig over, hvordan det kan være, at der findes så mange forskellige dialekter her i Danmark? Det har Mikkel Søby Dalbøge i hvert fald, men ikke bare hvorfor der er så mange, men også hvordan de er opstået til at starte med. I "Danmarks Dialekter", rejser Mikkel landet rundt, og snakker med alle mulige danskere, som alle besidder hver deres smukke dialekt, for at finde ud af, om det virkelig er så meget forskel på en sønderjyde og en amager-kaner. Og så byder Danmarks førende dialektekspert, Michael Ejstrup, ind med en masse sjov viden omkring de mange dialekter, vi har her i Danmark. så hvis du har interesse for det danske sprog, så se med i "Danmarks Dialekter" på dk4.

 

Gåden om vores himmelrum (1:3) - Guder og uhyrer

DR2, 3. april, kl. 22:30

Tysk dokumentarserie fra 2020. (Ancient Skies - Gods and Monsters) Himlen har altid haft stor indflydelse på menneskets tilværelse. Vi har brugt den til at navigere efter, bygge efter og til at definere selve tiden. Her dykker vi ned i vores besættelse af det gådefulde himmelrum, som engang blev forstået gennem myter, guder og overnaturlige væsner. Men som i dag observeres ved hjælp af astronomi og teknologi, som kan bringe os millioner af lysår væk og afsløre stjerner, der fødes.

 

The Young Victoria

DR2, 4. april, kl. 15:20

Britisk drama fra 2009. I 1837 bliver den kun 17-årige prinsesse Victoria midtpunkt for et magtspil i det engelske kongehus. Kong William er døende, og selv om Victoria er hans tronarving, forsøger hendes mor at holde den unge prinsesse væk fra tronen. Samtidig sendes den tyske prins Albert til England for at vinde Victorias hjerte. Victoria lader sig ikke lokke af smiger, men bliver alligevel glad for den unge prins. Medvirkende: Emily Blunt, Rupert Friend, Paul Bettany, Jesper Christensen m.fl. Instruktion: Jean-Marc Vallée.

[Historie-online.dk, den 28. marts 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 21, 2023
TV-tips, uge 23, 2023
TV-tips, uge 51, 2023