Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 12, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1094

 

I ugens flow-tv møder vi legenderne Muhammad Ali og Otto Brandenburg. Men også store taler i Europa og fortidens store skibe. Serien om Odin fortsætter, og det samme er tilfældet med serien om ”Mig og 80’erne”. Endelig gidseltagning i Syrien. Og der er jo også et par fodboldlandskampe, der skal ses, hhv. torsdag aften og søndag eftermiddag på TV2, så god fornøjelse!

 

Gåden om Odin: Hjelmens magt

DR2, 22. marts, kl. 21:00

Danmarks fortid er præget af brutalitet og dystre religiøse ritualer. Historiker Cecilie Nielsen søger efter Odins tilbedere i både Norge, Sverige og England, og dér bliver hun ledt på sporet af en helt særlig hjelm. En hjelm, der måske gør Odin meget mere virkelig, end hun troede.

 

Dansktoppens stjerner: Otto Brandenburg (3:4)

DR2, 23. marts, kl. 17:55

Han var den første rigtige rock-star i Danmark i 1960'erne. Han havde en bodyguard, der skulle holde fansene lidt på afstand, og flere hits, der er blevet evergreens.... Otto Brandenburg, gadedrengen fra Nørrebro, blev først pigernes yndling med "What do you want to make those eyes at me for" - og "To lys på et bord" - og senere blev han hele Danmarks Otto, med et repertoire, der både indeholdt Jazz, beat, børnesange, gospel og roller på film og teater; alt sammen udført med charme, nærvær og nerve uanset om han havde taget dødsruten rundt på Københavns værtshuse natten i forvejen - eller om han for tiden overnattede på en sofa hos en ven, på grund af pengenød. Som dansktop-kollega Ulla Pia siger i programmet "Han var jo Otto Brandenburg.... Hallo!!!"

 

Store europæiske taler

DK4, 24. marts, kl. 10:45

I 50-året for dansk medlemskab af EF og EU er dk4 sammen med Europa-Parlamentet i København dykket ned i Europa-Parlamentets arkiv for at udvælge nogle af de store og historiske taler, der giver indblik i tendenser og væsentlige temaer i det europæiske samarbejde gennem 50 år. I dette program handler det om to forholdsvis korte, men stærkt engagerede taler. Først Guy Verhofstadts skarpt formulerede angreb på Ungarns ministerpræsident Viktor Orbán vedrørende presset på demokratiet og retsstaten i Ungarn og efterfølgende Orbans polemiske svar og forsvar. Talerne diskuteres og perspektiveres af vært Mette Frobenius og historiker, forfatter og Ungarn-kender Vibe Termansen. Programmet er produceret i samarbejde med Europa-Parlamentet i København og med støtte fra Europa-Nævnet.

 

Fortidens fantastiske ingeniørkunst (8:10) Historiens største skibe

DR2, 25. marts, kl. FRA 18:00

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Ancient Engineering) Én opfindelse har givet mennesket mulighed for at udforske verden mere end nogen anden. Skibet. Det forbandt civilisationer på tværs af oceanerne. Over 90 % af den moderne, globale handel foregår via havet. Oldtidens ingeniører arbejdede intenst på at perfektionere deres skibe, så de kunne klare længere rejser. Men hvilke historiske opfindelser førte i sidste ende til de teknologisk avancerede skibe, som vi ser i dag?

 

Gidseltagerne

DR2, 26. marts, kl. 21:45

Dansk dokumentarfilm fra 2023. (The Hostage Takers) I 2014 halshuggede Islamisk Stat den amerikanske krigskorrespondent James Foley for åben skærm. Efterfølgende opsporede hans ven Sean Langan to fængslede, britiske islamister, der var involveret i henrettelsen. Langan optog timelange chokerende og intense interviews med de to Islamisk Stat-medlemmer. De vogtede over mange vestlige fanger, som gav dem dæknavnet 'The Beatles'. Blandt fangerne var den danske fotograf Daniel Rye, der oplevede deres brutalitet.

 

Legenden Muhammad Ali (1:8)

DR2, 27. marts, kl. 12:00

Amerikansk dokumentarserie fra 2021. (Muhammad Ali) Bokseren Muhammad Ali er hurtig, elegant og hårdtslående i ringen. Udenfor er han charmerende, sjov og pralende. Men allerede fra begyndelsen af sin karriere er han kontroversiel. Han er militærnægter, modstander af Vietnam-krigen og muslim. Han afviser Malcom X, men kæmper stadig for sortes rettigheder. I løbet af otte afsnit tegner dokumentarinstruktøren Ken Burns et unikt og nuanceret portræt af Ali, der blev en international legende. Første afsnit handler bl.a. om den hårde opvækst i det raceadskilte Louisville. Især lynchningen af den jævnaldrende Emmett Till gjorde et stort indtryk på drengen Cassius Clay Jr.

 

Mig og 80'erne (2:4)

DR2, 28. marts, kl. 13:40

"Musik" Tag med en nostalgisk rejse når en række markante danskere åbner op for deres private fotoalbum fra 80'erne; årtiet hvor de gik fra børn til voksne. Om de var bz'er, yuppie eller fredsaktivist, var det årtiet, hvor de lejer deres første moviebox med vennerne og hvor frygten for AIDS ånder dem i nakken. Men hvordan lyder soundtracket til deres ungdom? I årtiet spænder genrerne vidt. Nogen sværger til den sukkersøde danske pop, nogen til den hårdeste punk mens andre først finder deres musikalske ståsted da hip-hoppen når ind over landegrænserne.

[Historie-online.dk, den 21. marts 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 21, 2023
TV-tips, uge 26, 2023
TV-tips, uge 49, 2023