Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 36, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 804

 

I denne uges flow-tv er der ikke overvældende mange udsendelser med historisk islæt, men vi skal se på grønne åndehuller i Rotterdam og på weekendtur til Berlin. Men der er også Nationalpark Mols Bjerg og Nationalpark Thy, ligesom engelske fyrtårne er emne for en dokumentarserie. Mere alvorligt er folkedrabet på romaerne, og endelig ser et autentisk drama på tiden efter 9/11. God fprnøjelse!

 

Folkedrabet på romaerne (3:6)

DR2, 6. september, kl. 23:40

Svensk dokumentarserie fra 2022. (Den romska förintelsen) Hele Alfreda Markowskas familie blev myrdet af nazisterne, og hun voksede selv op som et barn på flugt. Som voksen kæmpede den polske romakvinde for at redde romaer og jødiske børn. I Sverige, mere end 80 år senere, bor Dolores, som er i familie med Alfreda. Hun vil udbrede kendskabet til Alfredas heltemodige handlinger. Dolores møder et af de børn, som Alfreda reddede, som også er en af de sidste overlevende romaer fra 2. verdenskrig.

 

En rejse i tiden

DK4, 7. september, kl. 20:40

I dette program med Hother Hennings i front besøger vi de fantastiske naturomgivelser i Nationalpark Mols Bjerge, hvor istiden har formet landskabet for flere tusinde år siden. Vi kigger også nærmere på Poskær Stenhus, som strækker sig helt tilbage til stenalderen, til en tid hvor Danmark kun havde 50.000 beboere i hele landet. Så tag med dk4 på en rejse i tiden, og se en side af Danmark som til dagligt ligger skjult lige for næsen af os alle sammen.

 

Worth

DR2, 8. september, kl. 20:00

Amerikansk autentisk drama fra 2020. Efter terrorangrebet den 11. september 2001 bliver advokaten Kenneth Feinberg udpeget til at lede en fond, der skal uddele erstatninger til ofrene. Nu står han over for den umulige opgave at bestemme, hvor meget et liv er værd, for at hjælpe de familier, som har lidt umådelige tab. Medvirkende: Michael Keaton, Amy Ryan, Stanley Tucci m.fl. Instruktion: Sara Colangelo.

 

Forunderlige fyrtårne (1:3) Eddystone Rock

DR2, 9. september, kl. 15:40

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Secret Life of the Lighthouse) Den Engelske Kanal, 1695. To britiske handelsskibe forliser på Eddystone-revet 14 km syd for Plymouth. Det bliver startskuddet på et dristigt ingeniørprojekt, der kommer til at redde tusindvis af liv - og etablerer en rettesnor for klippefyrtårne i hele verden. Men på Eddystone Rock bliver tre tårne smadret af havet, fortæret af flammer og undermineret af klipperne, inden det lykkes at bygge et tårn, der kan modstå havets rasen.

 

Byernes mester: Blomstrende revolution i Rotterdam

DR2, 10. september, kl.  21:00

Hvad får byer og mennesker til at blomstre? Det gør grønne oaser og åndehuller, mens høje huse, brede veje og alt for meget asfalt er som ukrudt for livet i byerne, mener Jan Gehl. Ane Cortzen rejser til Rotterdam og ser byens nyerhvervede grønne fingre.

 

Weekendtur til Berlin

DR2, 11. september, kl. 18:25

Britisk dokumentarserie fra 2022. (Weekend Breaks with Gregg Wallace) Krig, kabaret og klubber. Tag med Gregg Wallace til den travle tyske hovedstad Berlin. I løbet af tre dage graver han i byens problematiske historie og tyske madklassikere som currywurst, pretzels og øl. Mellem måltiderne oplever han ikoniske monumenter som Brandenburger Tor, lærer at lave gadekunst og får indblik i byens legendariske natteliv.

 

Trædesten i vildmarken i Thy

DK4, 12. september, kl. 22:35

På toppen af Hanstholm ligger Hanstholm fyr, med omkringliggende bygninger, som fx den tidligere fyrmesterbolig og et bådshus. Bådshuset var et hus, der blev bygget til at huse den sidste skibningsbåd -" altså den båd, man brugte til at sejle ud til de sandskuder, der lå for anker, dengang man drev skudehandel. Men nu er båden flyttet ud, og det gamle bådshus har gennemgået en forvandling. I dag er huset den "3. trædesten" -" en platform i Nationalpark Thy, der rummer et besøgssted. En trædesten er et sted, hvor man i bogstavelig forstand, må sidde oven på udstillingen, nyde sin madpakke og suge viden til sig om vildtreservatet i det nordlige Thy. Vi var med på åbningsdagen og møder nogle af de folk, der har arbejdet på projektet. De fortæller om de tanker, der ligger bag -" og om naturen i vildmarken i Thy.

[Historie-online.dk, den 5. september 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 43, 2023
TV-tips, uge 46, 2023
TV-tips, uge 24, 2023