Menu
Forrige artikel

Digitalisering af navneregister til dansk søfartshistorie

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 606

 

Danskernes Historie Online har afsluttet digitalisering af 237.000 kartotekskort fyldt med dansk søfartshistorie. Hermed er et unikt redskab til information om danske skibe, søfolk, rederier m.v. tilgængeligt for søgning for alle interesserede i søfart.

Dette omfattende kartotek er centralt i besvarelser af spørgsmål om dansk søfartshistorie. Det er som et kæmpe indeks til søfartshistorien. Kartoteket er nu online, og man kan via alfabetisk søgning slå op i kartotekskortene. Slår man op på navnet på fx et skib eller en skipper, får man oplysninger om vedkommende, og der vil i de fleste tilfælde være en reference til, hvor man kan finde flere informationer om emnet.

Kartoteket kaldes populært for ”Die Elisabeth”. Det var Elisabeth Henningsen, hustru til museumsdirektøren ved M/S Museet for Søfart, der igennem 1960’erne og 1970’erne arbejdede på et fantastisk projekt hos museet. Hun gik uoverskuelige mængder af arkivkasser, protokoller, journaler, havnepapirer og meget andet igennem, og hver gang hun stødte på navnet på et skib, et besætningsmedlem eller en reder, så skrev hun det ned på et kartotekskort, som regel med en
henvisning til den originale kilde.

Danskernes Historie Online har skannet hvert eneste kort til en billedfil, og de 237.000 kort vises i en billedviser på Danskernes Historie Online’s hjemmeside: slaegtsbibliotek.dk/databaser/soefartshistorie.

Her slår man op under begyndelsesbogstavet for det navn, man søger efter. Herefter kan man vælge alfabetisk efter de næste bogstaver, og til sidst bladrer man igennem kortene, til man finder det, man leder efter.

[Historie-online.dk, den 26. juni 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Skive Museum genåbner
RUS - Vikinger i øst
Juleudstilling på Nationalmuseet