Menu
Forrige artikel

Dansk journalist får ungarsk fortjenstmedalje

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2688

Tildelt fortjenstmedalje for forskning i glemt historie

Siden Søren Peder Sørensens bog ”De ungarske soldater – en glemt tragedie fra den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig” udkom i november 2005, er der fremkommet mange nye oplysninger, som kan læses på hjemmesiden http://deungarskesoldater.dk/ 

Bogen er den første, som nogensinde har beskrevet ungarernes ophold i Danmark i de sidste måneder før tyskernes kapitulation i maj 1945. Hertil føjer sig nye oplysninger om de civile flygtninge: De unge studerende fra Arkitektskolen i Budapest, som opholdt sig i Danmark i flere år efter krigens afslutning. Samt studenterne fra Kadetskolen i Marosvarsárhely (i dag i Rumænien), der blev indkvarteret i Præstø og Næstved. Også de forsvandt i historiens mørke, mens efterkommere i dag, spredt over hele verden, forsøger at finde et svar på blandt andet Internet om, hvad der hændte dem.

”Som journalist og forfatter har jeg i hen ved 25 år beskæftiget mig med emnet. Jeg bed mig fast, af stædighed og af nysgerrighed. Hvorfor den officielle tavshed om disse begivenheder i snart syv årtier? Jeg blev grebet af historien, af de stærke venskaber, som opstod. Som varede ved og som overlevede den kolde krig. Men det har også fascineret mig at have fat i et lille hjørne, hvor lokalhistorien, danmarkshistorien og den ungarske/europæiske historie væver sig ind i hinanden som uadskillelige dele,” fortæller Søren Peder Sørensen.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Oprør i Nordjylland
Børnenes baggård i Odense
Slotte til idioter