Menu
Forrige artikel

Illegale Blade tilgængelige på nettet.

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 7794

De illegale blade digitaliseret

For første gang er der nu blevet åbnet op for, at alle kan gå på nettet og læse de tusindvis af illegale blade og bøger, som modstandsbevægelsen lod sprede i det tyskbesatte Danmark under 2. verdenskrig.

Besættelsesmagtens censur resulterede i mangfoldige illegale publikationer, produceret og distribueret af modstandsbevægelsen fra adresser rundt i hele Danmark. Hovedparten kom i krigens sidste halvandet år, de fleste maskinskrevne, duplikerede blade, men også en hel del trykte.

Hele Det Kongelige Biblioteks Illegale Samling 1940-45 er i løbet af det sidste års tid blevet hentet frem fra magasinrummets mørke og sendt til digitalisering.

Allerede under krigen begyndte biblioteket at indsamle de illegale publikationer. Samlingen er ikke komplet, men den største af sin art. Alle varianter, oplag og lokaludgaver fra samlingen er tilgængelige og søgbare via katalogen, REX.

Løse løbesedler/flyveblade samt de falske illegale blade vil blive tilgængelige senere på året.

Gå til Illegale Blade

Gå via samlingsbeskrivelsen i Dansk Kulturarv Digitaliseret

Også Historisk Samling fra Besættelsestiden (HSB), som har til huse i Sydvestjyske Museer i Esbjerg, har lagt illegale blade på nettet.

To af de vigtigste blade, Frit Danmark og De frie Danske er digitaliseret komplet og tilbydes på en hjemmeside, som også giver adgang til et søgeregister, hvor man kan søge på navne, steder, organisationer m.m. på tværs af de enkelte blade.

Dertil kommer temasider til undervisningsbrug, som også rummer link til relevante artikler i bladene.

Gå til Illegal Presse

Gå via samlingsbeskrivelsen i Dansk Kulturarv Digitaliseret

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Forsorgsmuseet åbent igen
Dansk journalist får ungarsk fortjenstmedalje
En dimension mere på Sporvejsmuseet